Gastronomii ovlivňují různé trendy, stejně jako v jiných odvětvích. Některé se jen tak mihnou, dvakrát se otočí dokola, jiné přetrvají, my si na ně pomalu zvykneme a pak už je děláme automaticky. I když se o ZERO WASTE v posledních letech mluví opravdu hodně, není trendem, ale nutností. Planeta Země je zavalená odpadky, škodlivé látky unikají do půdy, vody, vzduchu a ohrožují naše zdraví i samotnou Zemi. Cílem ZERO WASTE je opakované využívání zdrojů. Hrozivým faktem pro naše svědomí je, že se ročně vyhodí třetina vyprodukovaného jídla. Jak můžeme pomoci my a kde začít?
ZERO WASTE OPRAVDU NENÍ MÓDNÍ ZÁLEŽITOST
V jednom gastronomickém článku se psalo o zpracování tymiánu v duchu ZERO WASTE. Dočetli jste se tam, že abyste neměli pocit plýtvání, můžete využít i jeho stonky. Smyslem ZERO WASTE ale není mít dobrý pocit. Dobrý pocit totiž rychle přejde, objeví se nové gastronomické trendy a my zase můžeme mít nový dobrý pocit, že jsme děsně in, když se jimi řídíme. Mnohem lepší bude, když si každý vezme za svůj alespoň jeden princip ZERO WASTE (a potom se na něj může nabalit další a další ????).
PROČ NAKUPOVAT A VAŘIT V DUCHU ZERO WASTE
Každého z nás bude k ZERO WASTE vést jiná motivace. Jaká je ta vaše?
- Záleží mi na tom, v jakém stavu předám Zemi svým dětem
- Jsem zvědavý/á, jak chutná pesto z mrkvové natě
- Prarodiče mi vštípili, že jídlem se nemá plýtvat. Mám to v sobě
- Chci ušetřit a když objevím lahodné recepty, díky kterým zužitkuji jídlo, které bych jinak vyhodil/a, jdu do toho
FILMY, KTERÝMI SE MŮŽETE INSPIROVAT:
Wasted! The Story of Food waste
Before the Flood
Z popelnice do lednice