V první části článku jsme se dozvěděli, že například brokolice, kakao nebo kapusta mohou zmírnit reakce našeho těla na alergie. Dnes vám přinášíme přehled dalších potravin, o kterých odborníci tvrdí, že příznaky alergií omezují a na závěr se dozvíte, které potraviny byste raději měli kvůli alergiím ze svého jídelníčku vyřadit.
- Petržel
- Ananas
Toto tropické ovoce obsahuje enzym zvaný bromelain, který brání vzniku zánětů a potlačuje kýchání. Výzkumy prokázaly, že bromelain může uklidnit bolesti krku a dutin. Navíc je ananas bohatý na vitamín C. Nejlépe uděláte, budete-li konzumovat ananas čerstvý.
- Červené hrozny, borůvky a červené víno
Červené hrozny, borůvky i červené víno mají něco společného: polyfenolickou sloučeninu nazývanou resveratrol, která pomáhá potlačit alergické reakce, navíc zlepšuje činnost srdce a slouží jako prevence proti chřipce. Chcete nalít další sklenici vína? 🙂
- Polévka
Znáte to, není nic lepšího než plná miska teplé polévky, když cítíte, že na vás něco leze. V tomto případě se nejčastěji servíruje kuřecí vývar, který je rovněž skvělým bojovníkem s alergiemi.
- Kopřiva dvoudomá
Nemůžeme zde zmiňovat potraviny bojující s jarními alergiemi, aniž bychom neuvedli kopřivu dvoudomou, která tlumí záněty vznikající při alergických reakcích. Tato kopřiva obsahuje látku histamin, chemikálii, kterou tělo produkuje během alergické reakce, a tak se proti ní může následně přirozeně bránit. Kopřiva je také výborným pomocníkem k dosáhnutí krásných vlasů a kůže.
- Meloun a rajčata
Obě tyto letní suroviny jsou bohaté na látku lykopen, která tlumí alergické reakce.
Potravny, kterým se raději vyhněte, trpíte-li jarními alergiemi
Tak, nyní již znáte potraviny, které s jarními alergiemi bojují. Alergiím rovněž předejdete tak, že některé potraviny z jídelníčku vyřadíte. Které to jsou?
- Banány
Skutečně, tato potravina je všeobecně považována za zdravou, ne pokud trpíte alergií na trávu a plevel.
- Jogurt
Přemíra slizu je často problém, který se vyskytuje během sezónních alergií, mléčné výrobky jako například jogurt tomuto problému hrají do karet. Jogurt totiž u slizu způsobuje ztuhnutí uvnitř vašeho žaludku, což může být problém, jelikož vylučování (celkové, ale i alergenů) se následně zpomalí a neodstraňuje alergeny z těla tak, jak by mělo.
- Houby
Houby mohou podpořit růst histaminu ve vašem těle, což vede ke kýchání a celkovému mizernému stavu.
- Alkohol
Ten vám opravdu při potížích s alergiemi nepomůže, neměli byste se je tedy snažit přepít. Některý alkohol obsahuje opět látku histamin a sulfit.
- Kořenité jídlo
Netvrdíme vám, abyste se úplně vzdali kořenitých jídel, ale sami víte, že se vám po nich může spustit z nosu sopel, možná bude lepší v tomto období na kořenitá jídla zapomenout a vyptat si místo nich méně pikantnější verzi.
- Syrová strava
Ano, možná budete překvapeni, ale pokud trpíte na alergie v jarním období, měli byste se například neuvařené zelenině vyvarovat, to kvůli pesticidům a jiným nečistotám. Minimálně se snažte ovoce důkladně opláchnout, než jej pozřete.
Zdroj: www.rodalewellness.com