Komu by nechutnala poctivá svíčková? Jedná se o tradiční český recept, jež prorazil kuchyni nejenom v České republice, ale i v zahraničí. Ke svíčkové se nejčastěji podávají houskové knedlíky. Pokud se zaměříte na kvalitní ingredience, pak se můžete zároveň těšit na poctivý recept, který vám bezesporu zachutná. Nahlédněte s námi na poctivý recept na svíčkovou omáčku.
Jak na svíčkovou omáčku
Čím kvalitnější ingredience budete mít, tím lepší svíčkovou si připravíte. Pokud se chcete zaměřit na poctivou svíčkovou, pak vám nic jiného ani nezbývá. Jaké ingredience budete na poctivou svíčkovou potřebovat? Zapomenout rozhodně nesmíte na sůl, cibuli, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce rostlinného oleje, 60 g slaniny, 900 g hovězí svíčkové, 4 ks nového koření, citronovou šťávu, 3 dl vývaru, 4 ks pepře celého, 300 g kořenové zeleniny, brusinkový kompot, cukr a 3 dl smetany husté. Svíčkovou lze dochutit i bobkovým listem. Následně se můžete pustit do přípravy receptu.
Jako první si připravíme maso. Svíčkovou jednoduše osolíme dle svého uvážení. Poté protkneme přibližně dvě třetiny slaniny, kterou je potřeba nakrájet. Jakmile tak učiníte, necháme na tuku zprudka opéct, a to ze všech stran. Maso po uplynutí pár minut vyndáme a přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Přesněji řečeno zbytek slaniny, která zbyla. Ke slanině přidáme dále i očištěnou a nakrájenou zeleninu a cibuli. Takto necháme osmahnout do hněda. Máte ingredience osmahnuté do hněda? Přidáme opět maso a koření. Ingredience mírně podlijeme vodou a necháme dusit v troubě.
Jak pokračovat s přípravou poctivé svíčkové?
Maso neustále poléváme šťávou a vývarem. Po změknutí je potřeba maso vyjmout. Šťávu necháme nadále dusit kvůli tuku. Následně zapřášíme pomocí mouky. Opět takto necháme osmahnout a postupně ředíme vývarem a smetanou. Na závěr lze omáčku dochutit, a to například cukrem nebo citronovou šťávou. Po dochucení necháme ještě chvíli povařit. Omáčku poté prolisujeme pomocí cedníku. Po dokončení tohoto kroku můžeme omáčkou polít maso a nechat na plotně prohřát. V neposlední fázi můžeme servírovat s houskovým knedlíkem.