Tato polévka je nejlepší z čerstvých hub. Už jen proto, že celí vymrzlí a mokří přijdete z lesa, očistíte houby a za chvíli už se z plotny rozvoní krémová dobrota, která vás zahřeje na duši i na těle. Ale i ze sušených přijde vhod, protože stále jsou v nich ukryté vzpomínky na procházku ve voňavém lese.
1. Sušené hříbky dejte do misky s horkou vodou a nechte je asi 15 minut nabobtnat. Vyndejte je a vodu schovejte do polévky. Omyjte a očistěte čerstvé hříbky a dejte si asi 2 až 3 hezké stranou, na ozdobu hotové polévky. Zbytek pokrájejte na menší kusy. 2. V hrnci rozehřejte máslo s trochou olivového oleje a nechte na něm orestovat na jemno nakrájenou šalotku. Přidejte čerstvé i sušené hříbky a tymián, promíchejte a nechte opékat po dobu 4 až 5 minut. 3. Přidejte bílé víno a po dvou až třech minutách také vývar a vodu ze sušených hříbků. Osolte, přiveďte k varu a vařte zakryté pokličkou asi 25 minut. 4. Téměř hotovou polévku rozmixujte na hladký krém a pro zjemnění přidejte smetanu. V pánvi na sucho orestujte sekané lískové ořechy a vyndejte je na stranu. Přidejte trochu olivového oleje a opečte na něm zbylé hříbky nakrájené na plátky. 5. Polévku servírujte do misek nebo talířů a zdobte opečenými ořechy s hříbky.Ingredience
Postup