Jahody jsou oblíbeným ovocem, které se dá využít na mnoho způsobů. Pokud máte nadbytek jahod a nechcete je nechat zkazit, můžete je jednoduše zmrazit a uchovat si tak jejich chuť i vitamíny na delší dobu. V tomto článku vám přinášíme 4 různé způsoby, jak zmrazit jahody doma bez nutnosti používání speciálního vybavení.
Jak zmrazit jahody bez speciálního vybavení
Pokud máte přebytek jahod a nechcete je ztratit, můžete je jednoduše zmrazit bez speciálního vybavení. Prvním krokem je umytí jahod pod tekoucí vodou a odstranění stonků. Poté položte jahody na papírový ubrus a osušte je pomocí dalšího ubrousku. Následně rozložte osušené jahody na plech s pečícím papírem tak, aby se nedotýkaly navzájem. Plech dejte do mrazničky na několik hodin, dokud nejsou plně zmrazeny.
Další možnost jak zmrazit jahody bez speciálního vybavení je použít plastový pytlík se zipem. Opět umyjte a osušte jahody jako v prvním kroku a potom je uložte do pytlíku se zipem. Pytlík uzavřete tak, aby byl co nejvíc zbaven vzduchu uvnitř (např. pomocí slámky). Poté ho dejte do mrazničky na několik hodin či celou noc, dokud nejsou plně zmrazeny. Tento způsob lze použít i pro další ovoce či zeleninu.
Uchování chuti a vitamínů: 4 způsoby jak zmrazit jahody
Pokud máte nadbytek jahod a nechcete je nechat zkazit, můžete je jednoduše zmrazit a uchovat si tak jejich chuť i vitamíny. Existuje několik způsobů, jak to udělat správně.
Prvním způsobem je zmrazení celých jahod. Stačí je umýt, osušit a uložit do sáčku na zmrazení. Tento způsob zachovává chuť i tvar jahod, ale po rozmrazení budou trochu méně šťavnaté. Druhým způsobem je předzpracování jahod – rozmačkat je do pyré a nalít do formiček na led. Takto lze snadno použít malé porce pro smoothie či dezerty bez nutnosti rozmrazování velkého množství ovoce najednou.