Lidé měli vždy léčivé rostliny v úctě, svědčí o tom i rčení „před heřmánkem smekni, před bezem klekni“. Černý bez je od nepaměti brán jako ochrana před zlými silami, také jako zdroj zdraví. Proto se sázel před staveními, těhotné ženy bez líbaly pro zajištění budoucnosti jejich dětí. Bezové účinky se využívaly k přírodní léčbě křečí, revmatismu, popálenin nebo i běžného nachlazení. Připravuje se z něj sirup nebo limonáda. My vám dnes představíme méně známý recept na přípravu medu a také recept na smaženou kosmatici, kterou milovaly naše babičky.
Smažená kosmatice
Ingredience:
- 2 vejce
- mléko
- hladká mouka
- bezové květy (dle množství strávníků)
Postup:
Smíchejte dvě vejce se třemi lžícemi mléka, přidejte 3 lžíce hladké mouky smíchané se špetkou prášku do pečiva. V těstíčku obalte omyté bezové květy. Smažte ve vyšší vrstvě oleje z obou stran. Po smažení nechte okapat na ubrousku. Na talíři posypte moučkovým cukrem. Mňam!
Bezový med
Ingredience:
– 30 bezových květů
– 2 bio citrony s tenkou kůrou
– 1 kg cukru krystalu
– 1 l vody
Postup:
Květy omyjte, do širšího hrnce nalijte vodu, přidejte květy, přiveďte těsně pod bod varu a hned vypněte. Přidejte citronovou šťávu a kůru (pouze vrchní žlutou část). Zakryjte a louhujte 24 hodin. Přeceďte přes hodně jemný cedník, případně přes několik vrstev gázy. Do přecezené šťávy vsypte cukr a vařte na mírném plamenu cca hodinu a půl (podle požadované hustoty medu). Vlijte do vyvařených sklenic a ihned zavíčkujte.