Možná v kuchyni začínáte a hodilo by se vám pár základních tipů, jak se co nejdříve mezi troubou a sporákem pohybovat jako profesionál. Nebo možná vaříte celý svůj život a myslíte si, že už vás nemůže nic překvapit. Podívejte se na 90 tipů do kuchyně pro začátečníky i pokročilé a inspirujte se.
- Připravte perfektní volské oko tak, že pánev přiklopíte pokličkou a necháte páru, aby vejce uvařila. Není třeba žádné obracení.
- Před dochucováním jídlo vždy ochutnejte.
- Pod krájecí prkénko dejte vlhkou utěrku, aby neklouzalo a zůstalo bezpečně na svém místě.
- Naučte se správně držet nůž. Rukojeť nesvírejte příliš pevně a tlačte na čepel.
- Místo citronu odrůdy Meyer použijte půlku pomeranče a půlku klasického citronu.
- Na restování použijte krájený česnek místo lisovaného, abyste jej nespálili.
- Investujte do litinové pánve. Je to základní kuchyňské vybavení, které rovnoměrně rozvádí teplo a snadno se čistí.
- Tuhé stonky listové zeleniny odstraňte tak, že stonek přidržíte na pracovní desce jednou rukou a druhou rukou listy odtrhnete.
- Pokud je jednou z ingrediencí připravovaného jídla podmáslí, vystačíte si s obyčejným mlékem a citronovou šťávou.
- Příprava salátu před časem servírování je obrovskou úsporou času u stolu. Navrstvěte do mísy všechny ingredience a dressing přidejte až těsně před servírováním.
- Koření mějte uložené daleko od zdrojů tepla, jako je sporák nebo různé kuchyňské osvětlení. Když jsou bylinky a koření vystaveny vlhku nebo světlu, mohou ztratit svoji chuť.
- Starý a okoralý chléb si odkládejte bokem a v mixéru z něj vyrobte strouhanku, kterou můžete zamrazit až na 6 měsíců.
- Před kořeněním a grilováním nechte steaky ohřít na pokojovou teplotu.
- Čerstvé bylinky dejte do sklenice s vodou a uchovávejte v lednici.
- Abyste zabránili slzám při krájení cibule, odřízněte napřed její kořen.
- Abyste vyrobili křupavé hranolky nebo brambůrky, nakrájené brambory na hodinu namočte do vody. Zbavíte je tím škrobu.
- Aby celer nezačal vadnout, zabalte ho před uložením do ledničky do potravinářské fólie.
- Pro změknutí tvrdého třtinového cukru dejte do sáčku kousek suchého chleba a nechte přes noc.
- Pomocí dlaně rolujte jakýkoliv citrus po pracovní desce, aby se uvolnila veškerá šťáva, obsažená v dužině.
- Vždy mějte doma: olivový olej, mouku, vývar, sůl, celozrnnou rýži a těstoviny, fazole, ocet, cukr, vejce a sójovou omáčku.
Další tipy do kuchyně si můžete přečíst v dalších dílech 90 jednoduchých tipů do kuchyně pro začátečníky i pokročilé:
90 jednoduchých tipů do kuchyně pro začátečníky i pokročilé 1. díl zde.
90 jednoduchých tipů do kuchyně pro začátečníky i pokročilé 3. díl zde.
90 jednoduchých tipů do kuchyně pro začátečníky i pokročilé 4. díl zde.