Tato anglická klasika nejlépe chutná k čaji. A jde prý o nejjednodušší recept na světě. Tak neváhejte a místo kupovaných si připravte k odpolednímu nedělnímu čajovému dýchánku voňavé domácí sušenky!
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 500 g másla
- 200 g třtinového cukru
- 250 g rýžové mouky
- lžička soli
Postup
1. Do mísy robota dejte všechny suroviny uvedené v receptu a propracujte do hladkého těsta.
2. Hotové těsto rozdělte na tři části, každou zvlášť zabalte do potravinové folie a dejte na dvě hodiny odležet do ledničky (případně můžete nechat odležet i přes noc).
3. Po odležení začněte zpracováním prvního balíčku těsta – rozdělte ho na dvě poloviny a půlku vyválejte na pomoučněném vále na silnější těsto (než se dělá například na linecké těsto), cca 6-7 mm.
4. Dejte rozehřát troubu na 180°C (horní i spodní ohřev). Připravte plech vyložený pečicím papírem a vykrajujte zdobená kolečka nebo srdíčka.
5. Pečte 10 – 15 minut, hotové sušenky mají lehce nazlátlý okraj.
Poznámky
Rýžovou mouku si můžete vyrobit také doma. Rýži nasucho trochu opražte, potom ji rozdrťte v hmoždíři a prosijte. Využívá se především k přípravě sladkých, nepečených dezertů. Je vynikající surovinou pro pečení bezlepkových sušenek, dortů a nekynutých buchet. Je také vhodná pro zahušťování omáček slaných nebo sladkých jídel. Rýžová mouka zvyšuje objem a pojivost bezlepkových směsí. Těsto z rýžové mouky je pevné, v mnoha ohledech podobné těstu z pšeničné mouky, ačkoli ne tak pružné. Jedná se o lehce stravitelnou potravinu, která vyvolává pocit nasycení. Neobsahuje lepek a je tak vhodná pro pacienty s celiakií a pro bezlepkovou dietu.