Mnohým druhům zeleniny se často vyhýbáme, protože se nám zdá složitá na přípravu nebo vůbec nemáme ponětí, jak ji zpracovat. Stejně je to s fazolovými lusky, které podle průzkumů jí jen málokterý Čech. A to je škoda – fazolky jsou pro naše zdraví velmi přínosné.
V naší stravě často nejvíc chybí vláknina. A právě fazolové lusky jí obsahují velké množství. Kromě ní obsahují mangan. Ten napomáhá vstřebávání vitaminu B a hořčíku.
VĚDĚLI JSTE?
Lusky se dají také nakládat. Čím jsou mladší, tím mají lepší chuť. Pro tuto přípravu jsou žádané nedozrálé lusky. U starších lusků musíte stahovat hodně tuhých vláken.
Z fazolových lusků se dá připravit i studený salát. Fazolové lusky povařte dvě minuty, poté je hned zchlaďte ledovou vodou. Smíchejte s pestem a máte plnohodnotnou večeři.
Pokud chcete jíst fazolky jako přílohu třeba k masu, po jejich blanšírování je nechte okapat a poté je restujte s česnekem, případně se slaninou. V této kombinaci jsou fazolové lusky výborné také jako lehké hlavní jídlo.
Věděli jste, že existují také fialové fazole? Dočtěte se o nich na následující straně: