iMnam.cz
  • Program
  • Novinky
  • Pořady
    • Gordon Ramsay Do pekla a zpět
    • Ainsleyho karibská kuchyně
    • Moje zahrada
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?
  • Hobby TV – to nejlepší pro Váš domov
  • Mňau TV – pro všechny milovníky zvířátek
  • Hobby Shop – nákupní galerie

iMnam.cz

  • Program
  • Novinky
  • Pořady
    • Gordon Ramsay Do pekla a zpět
    • Ainsleyho karibská kuchyně
    • Moje zahrada
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?
Libor Budínský

HOVĚZÍ LÍČKA NA ČERVENÉM VÍNĚ 2. ČÁST: OBJEVTE CHUŤ ŠŤAVNATÉHO HOVĚZÍHO MASA S LAHODNOU OMÁČKOU A RAFINOVANOU PŘÍLOHOU

Hovězí líčka si jistě zaslouží pozornost! V minulém článku jste se o nich dočetli základní informace, dnes si povíme, jak z nich připravit opravdovou lahůdku. 

 

Líčka

Oběd s michelinskou hvězdou

Jak na to? Líčka mají tu výhodu, že je zvládne připravit snad úplně každý s běžným kuchyňským náčiním. Bez problémů tak vykouzlíte delikatesu, kterou se běžně chlubí mnoho michelinských restaurací. Jenom nesmíte nic uspěchat, ani přípravu základu, který je třeba dobře osmahnout, ani samotné pečení masa, trvající zhruba tři až čtyři hodiny. A vyplatí se investovat čas také do zajímavé přílohy, stejně jako do kvalitního vína – při přípravě líček po burgundsku potřebujete dobré francouzské či španělské červené víno, ideálně v ceně nějakých 120 až 150 korun, jež se stane základem silné a výrazné omáčky, která se nemusí už ničím jiným zahušťovat. Práci vám usnadní také těžký, nejlépe litinový hrnec. Jako příloha se hodí třeba pečené brambory s kořenovou petrželí, které se lehce propasírují a zjemní crème fraîche, pokud chcete experimentovat, můžete společně s námi vyzkoušet batáty pečené s česnekem a ochucené houbovým prachem. A přidáme ještě jeden fígl. Chcete-li své hosty překvapit opravdu famózní chutí, za prvé nešetřete na víně a za druhé si připravte líčka den dopředu, aby se mohlo maso v lahodné omáčce krásně rozležet.

 

Líčka po burgundsku

Suroviny pro čtyři až šest osob

 

800 g očištěných líček

80 g špeku

150 g mrkve

150 g petržele

150 g celeru

2 velké cibule

1 dl rajského protlaku

1–2 lžíce švestkových povidel

5 dl červeného vína

2 dl hovězího vývaru

olivový olej, sůl, pepř

nové koření, bobkový list, celý pepř

 

Postup

Nejprve na rozpáleném oleji rychle opečte maso, aby se zatáhlo. Pak ho vyndejte a do hrnce (do výpeku) vložte na malé kousky nakrájenou kořenovou zeleninu. Pomalu restujte dostatečně dlouho, až začne hnědnout, přidejte slaninu a cibuli a dál restujte, až vše chytí hnědou barvu. Poté přidejte rajský protlak a povidla, nechte odpařit a přilijte asi dvě deci vína, opět nechte odpařit, přilijte další víno a nechte odpařit. Omáčku ochutnejte a podle chuti doslaďte povidly či protlakem, případně dalším vínem. Přidejte do omáčky maso, koření, a pokud je šťáva příliš hustá, můžete lehce zředit hovězím vývarem. Pak přiklopte pokličkou a dejte do trouby zhruba na 100 až 120 stupňů, přibližně na tři až čtyři hodiny (v průběhu doporučujeme prohlédnout, ochutnat a případně podlít vínem či vývarem, na telecí líčka stačí tři hodiny, hovězí potřebují o trochu delší čas). Na plotně (plyn, elektřina) stažené na minimum můžete líčka také dusit, ale v tom případě potřebujete opravdu kvalitní litinový hrnec s tlustým dnem – lepší volbou je rozhodně trouba. Na závěr pak můžete zeleninu přecedit a lehce propasírovat či rozmixovat tyčovým mixérem (samozřejmě bez koření). Někdo má raději hladší verzi omáčky, jiný zase preferuje rustikálnější podobu.

 

Batáty s houbovým prachem

 

Batáty

Zatímco se líčka pečou v troubě, můžete připravit přílohu. Potřebujete k ní dva až tři větší batáty, trochu česneku, olivového oleje a houbového prachu, který uděláte v hmoždíři ze sušených hub. Oloupané, na měsíčky nakrájené batáty dáte do trouby, pečete zhruba deset minut, pak promícháte s česnekem a houbovým prachem a pečete dalších deset minut. Pak už vše můžete servírovat na stůl, kde by nemělo chybět červené víno, ideálně to samé, které jste používali při vaření. Hutná omáčka s křehkým masem a kořenovou zeleninou se hodí do chladnějšího počasí, pokud ji připravujete v létě, jako přílohu zvolte jen bagetu.

 

Autor článku: Libor Budínský

HOVĚZÍ LÍČKA NA ČERVENÉM VÍNĚ 2. ČÁST: OBJEVTE CHUŤ ŠŤAVNATÉHO HOVĚZÍHO MASA S LAHODNOU OMÁČKOU A RAFINOVANOU PŘÍLOHOU was last modified: 4 května, 2017 by Kateřina Fišerová

Mohlo by vás zajímat

Vynikající francouzské sýry: ochutnejte je všechny! (2.díl)

Největší mýty o jídle – 3. díl

Salát

Velký přehled salátů – 1. díl: Jak se od sebe liší?

Velký přehled ingrediencí na BUDDHA BOWLS: Kombinujte a užívejte si zdraví na tisíc způsobů

Víte, co je rambutan nebo durian?

Noky

Znáte sýr gorgonzola? Stojí si za něj připlatit! Skvělý recept najdete na konci článku

Partneři

Tipy pro zdraví

  • Proč dodržovat zdravou stravu

  • Zelené smoothie

    Podzimní životabudič: Smoothie nabité vitamíny

  • Velký přehled svačin do školy!

  • Slunečnice

    5 vitamínů, které nám chybí nejčastěji! Najdete je v těchto potravinách!

  • Otuzovani

    Otužování zvyšuje imunitu: Tipy pro začátečníky

Mňam TV

Mňam TV

Provozovatelem televizního vysílání stanice Mňam TV je společnost S&P Broadcasting a.s., se sídlem Dukelských hrdinů 976/12, 170 00 Praha 7 — Holešovice, IČO: 04117310 („SPB“).

S  SPB můžete navázat kontakt na adrese sídla uvedené výše nebo v běžné pracovní době na telefonním čísle: +420 774 959 151.

Orgánem dohledu nad provozováním televizního vysílání stanice Mňam TV je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Škrétova 44/6, 120 00  Praha 2, www.rrtv.cz

Provozovatelem stránek www.imnam.cz je S&P Sales House s.r.o.

iMnam.cz

  • Program
  • Novinky
  • Pořady
    • Gordon Ramsay Do pekla a zpět
    • Ainsleyho karibská kuchyně
    • Moje zahrada
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?
Facebook Instagram Youtube Email

2022 © S&P Sales House s.r.o., Dukelských hrdinů 976/12, 170 00, Praha 7. Všechna práva vyhrazena.

Tyto webové stránky používají soubory cookie ke zlepšení uživatelského zážitku. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi zásadami používání souborů cookie.
Akceptovat vše
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT