Baví vás vymýšlet nové recepty? Potom nesmíte zapomenout na použití různých esencí. Pomohou doladit vaše sladké dobroty k dokonalosti. Na trhu je velké množství esencí. Jak se v nich vyznat? Pomůže vám náš přehled.
Lékořice
Patří mezi jednu z nejstarších příchutí. Připravuje se z kořene rostliny, které se daří v jižní Evropě a na Středním východě. Chutná hořko-sladce. Skvělá je v cukrovinkách, dezertech, koláčů, nápojích.
Angostura hořká
Její název vznikl podle jména venezuelského města. Vyrábí se z hřebíčku, skořice, muškátového květu i oříšku, švestek, rumu, chininu a kořenu hořce. Přidává se do koktejlů, džusů, pudinků, marmelád i koktejlů.
Grenadina
Jak sám název napovídá, připravuje se z dužiny granátového jablka. Můžete ji použít do cukrovinek, zmrzliny, koktejlů a nealkoholických drinků. Svou svěží chutí se hodí na léto.
Esence z hořkých mandlí
Je mnohem silnější než ze sladkých mandlí. Vyrábí se také z broskvových a meruňkových pecek. Použijte ji do dezertů, budou chutnat i vonět po mandlích.
Karob
Karob neboli svatojánský chléb se získává ze stromu Rohovníku obecného, který roste v jižní Evropě. Jeho sušené lusky se rozemelou a získá se prášek, který se může použít také jako náhrada kakaa. Využít ho můžete v limonádách, pečivu i dezertech.
Neroli Bigarade
Jedná se o plody a květy hořkého citrusu, bergamot. Ty obsahují silici neroli. Ta je používaná do limonád, zmrzlin i dezertů.
Mátový olej
Silice získaná z máty peprné. Dodá dezertům, zmrzlinám, pudinkům svěží mátovou příchuť.
Silice ze santalového dřeva
Připravuje se ze sušené kůry stromu z jižní Indie. Využívá se k dochucení zmrzlin a dezertů.
Silice Ylang-Ylang
Získává se z květů stromu, který roste na Filipínách. Má květinovou vůni a nahořklou příchuť. Použijte ji v pekařských výrobcích, dezertech, zmrzlině nebo limonádách.