Koho by nepotěšili domácí croissanty? Zvlášť od lidí, které máte nejraději. Pokud vám je někdo navíc donese až ke dveřím, pak mu na vás s největší pravděpodobností záleží. Jestliže i vy chcete někomu udělat radost, není od věci se domácí croissanty naučit dělat. Kromě toho jich můžete udělat i více, a to pro vlastní potřebu. Stýská se vám po oblíbené kavárně s croissanty? Připomeňte si ji u vás doma.
Domácí croissanty
Připravte si dvě mísy. Ta, ve které budete třít kvasnice s cukrem může být menší. Nezapomínejte na to, že proces musíte provádět do té doby, dokud nebudou v tekutém stavu. Jakmile dosáhnete této fáze, můžete přidat mléko. Ve druhé míse zase smíchejte mouku a sůl. Následně přidejte trochu másla a poté vše smíchejte například pomocí vidličky. Je potřeba docílit opravdu kvalitního míchání, jinak vaše croissanty nedopadnou tak, jak jste si představovali. Dále přidejte do mísy s moukou mléko a kvasnice. Opět promíchejte do stavu, kdy vám vznikne jednotný celek.
Těsto poté vytvarujte do chvályhodného tvaru a zabalte potravinářskou folií. Po dokončení procesu dejte těsto na několik desítek minut do mrazáku. Po uplynutí této doby můžete těsto vyndat a začít tvarovat do dlouhého pruhu, jako byste z něho chtěli udělat jeden velký croissant. Kratší strany dáte do středu těsta. Na závěr těsto znovu vyválejte, a to ve směru delších stran. Poté proces s kratšími stranami opakujte. Těsto si teď otočte a proveďte vyválení a přeložení kratších stran do středu znovu, alespoň čtyřikrát.
Balíme těsto a dokončujeme croissanty
Těsto je potřeba v této fázi znovu zabalit do potravinové folie a nechat v lednici minimálně do dalšího dne. Nechali jste těsto přes noc v lednici a přišel onen okamžik? Povrch kuchyňské linky poprašte moukou a těsto poté položte na ní. Je nutné těsto položit ve tvaru obdélníku, aby se vám lépe vyřezávali trojúhelníky. Z těsta o rozměrech 40 x 30 cm vám vznikne přibližně 6 až 10 croissantu. Záležet bude na velikosti. Trojúhelníky slouží jako pomůcka pro tvarování croissantů. Croissanty položíme na pečící papír a zakryjeme potravinovou folii. Plech položte na teplé místo, kde jej necháte.
Teď je potřeba si předehřát troubu na 220 stupňů celsia. Croissanty mírně polijte žloutkem a mlékem a nechte péct. Croissanty se pečou přibližně 10 minut na této teplotě. Poté se teplota sníží přibližně o 40 stupňů celsia a pokračuje se v pečení na dalších 10 minut.