Lákavá lahůdka v podobě horkého ovoce se zapečenou křupavou máslovou drobenkou, které neodolá žádná návštěva. Výborné se sezónním ovocem, ale můžete připravit i ze zásob z mrazáku!
Ingredience
- 4 lžíce másla
- 5 lžic ovesných vloček
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 lžička mleté skořice
- 5 lžic hladké mouky
- 10 švestek (mohou být mražené)
- 5 jahod (mohou být mražené)
- 150 g lesního ovoce (může být mražené)
- 1 lžička skořice
- 3 lžíce třtinového cukru
- 100 g zakysané smetany
- 6 malých zapékacích misek (nebo jednu velkou)
Postup
1. Začněte drobenkou – smíchejte máslo, ovesné vločky, cukr, skořici, mouku. Pokud je směs moc lepivá, přidejte trochu cukru nebo ovesných vloček.
2. Nakrájejte ovoce na kousky – cca 1,5 cm velké, posypte lžičkou skořice, třtinovým cukrem, dobře promíchejte a naplňte jím zapékací misky do ¾.
3. Předehřejte troubu na 200 °C (tradiční pečení) a doplňte misky vrstvou drobenky. Misky můžete dát do pekáčku (pro lepší manipulaci s nimi) a pečte zhruba 20 minut do zezlátnutí drobenky.
4. Po vyndání z trouby ozdobte každou misku lžící zakysané smetany a podávejte ještě teplé.
Poznámky
Žádný dezert není tak mnohotvárný a tak jednoduchý jako crumble. Můžete ho dělat co čtrnáct dní a ubíhající sezona se postará o to, aby v něm pokaždé bylo jiné ovoce. Tenhle anglosaský zákusek se prakticky nedá zkazit. Použít můžete oblíbené ovoce, nejlépe čerstvé. Výborné jsou nakyslé plody, jako je rebarbora, angrešt, rybíz, ale i sladká jablka, borůvky, maliny, hrušky. Ovoce můžete mezi sebou kombinovat. Skvělá jsou k rebarboře jablka nebo borůvky.