Co je malé, to je milé. Děti milují malé věci, které jsou přizpůsobené jejich vlastní výšce a velikosti. Tyhle malé jablečné sušenky se navíc snadno přenášejí a spokojeně chroupají třeba o přestávce. Bez lžičky!
1. Omytá a oloupaná jablka nakrájejte na větší kousky a pokapejte je citronovou šťávou. Ve větším kastrůlku smíchejte kukuřičný škrob, 3 lžíce bílého cukru, 3 lžíce hnědého cukru, skořici, špetku muškátového oříšku a ¾ hrnku vody. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi 2 minuty. Pro vyvážený jídelníček můžete sušenky doplnit například bílým jogurtem. Ingredience
Postup
2. Do hrnce přidejte nakrájená jablka, přikryjte pokličkou a nechte vařit na mírném ohni ještě asi 10 minut (záleží na druhu jablek). Sundejte z plotny a nechte přikrytá jablka vychladnout. Vychlazená jablka vyndejte z vody a pokrájejte je na malé kousíčky.
3. Připravte si těsto. Ve větší míse smíchejte mouku, sůl a lžíci cukru. Pomalu zapracovávejte vychlazené máslo. Přidejte 2 lžíce vody a pořádně promíchejte, postup ještě jednou opakujte, než vznikne hutné těsto. Pokud se těsto příliš drobí, můžete nakonec opatrně ještě trochu vody přidat.
3. Rozdělte těsto na poloviny, které zabalte do potravinářské fólie a nechte vychladit po dobu asi 1 hodiny. Po vyndání z lednice těsto vyválejte na pomoučněném vále.
4. Rozehřejte troubu na 170°C a vyložte plech pečícím papírem. Na jednu z vyválených placek rozetřete karamelovou polevu a přidejte nakrájená vařená jablka. Druhou placku nakrájejte na proužky a položte je na jablečnou náplň tak, aby se vytvořila mřížka. Pomocí kruhových vykrajovátek vykrájejte jednotlivé sušenky a přeneste je na plech.
5. Pečte v předehřáté troubě po dobu asi 20 – 30 minut.Na závěr posypte směsí moučkového cukru a skořice a nechte si chutnat.Poznámky