Chystáte se na výlet pod stan nebo potřebujete inspiraci na jednoduché jídlo na chalupu? Pak si určitě vyzkoušejte náš recept na rychlé, pikantní, vydatné jídlo připravené v jednom hrnci.
Ingredience
- 1 domácí slovenská pikantní klobása (nebo chorizo)
- 1 plechovka bílých fazolí Cannellini
- 3 stroužky česneku
- 2 menší cibule (nebo 1 velká)
- 1 plechovka rajčat
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 3 lžíce červeného vína
- 1 lžíce lístků petržele
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- rustikální chléb
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
1. Nakrájejte klobásu na silnější kolečka, česnek na menší kousky a cibuli na kostičky.
2. Na rozpálené pánvi s olivovým olejem osmahněte cibulku, až zesklovatí, přidejte klobásy a po chvíli i česnek, uzenou mletou papriku a otrhané lístky tymiánu. Chvíli restujte, pak přilijte červené víno, osolte, opepřete a redukujte. Poté přidejte plechovku rajčat, zamíchejte, přikryjte poklicí a nechte vařit na mírném plameni 10–15 minut.
3. Otevřete plechovku s fazolemi a propláchněte je přes cedník (šťáva u nich bývá velmi slaná). Fazole vsypte ke směsi do hrnce a promíchejte. Pokrájejte petrželové lístky.
4. Pokrm servírujte na talíř, posypte petrželkou a doplňte krajícem čerstvého rustikálního chleba nebo rýží.
Poznámky
S fazolemi se můžeme setkat v podobě čerstvých, sterilovaných nebo mražených. Nikdy ale nejíme syrové fazole, protože obsahují toxickou látku způsobující střevní problémy. Syrové fazolky vaříme alespoň 10 minut a pak teprve můžeme použít k přípravě pokrmů.