Máte chuť na toasty, ale už vás je nebaví připravovat je na klasický způsob v toasteru? Připravte si snídani pro gurmány podle našeho receptu. A jestli se nemůžete rozhodnout pro sladký nebo slaný, udělejte si rovnou oba.
Ingredience
- 4 krajíce toastového chleba (nebo jakýkoliv chléb, i starší)
- 20 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce smetany
- 30% špetka muškátového oříšku
- špetka skořice
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička medu
- špetka soli
- moučkový cukr na posypání
- 2 vejce
- ¼ lučiny
- 2 plátky cheddaru
- 2 plátky šunky
Postup
Příprava sladkého toastu
1. V misce rozkvedlejte 2 vejce, přidejte smetanu, muškátový oříšek, skořici, vanilkový extrakt a zamíchejte. Přidejte špetku soli a vše důkladně promíchejte. Pak vezměte dva toastové chleby, obalte je ve směsi ze všech stran a nechte namočené cca 3 minuty (starší chléb nechte namočený déle).
Příprava slaného toastu
2. V misce rozkvedlejte 2 vejce. Na talíř nachystejte dva toastové chleby a potřete je tenkou vrstou lučiny. Na jeden z nich dejte dva plátky sýra a dva plátky šunky a druhým přiklopte. Ořežte kůrky ze všech stran. Překrojte toast na dva trojúhelníky, oba obalte ve vajíčku a odložte na talíř.
3. Rozpalte palačinkovou pánev s 10 g másla a opékejte na středním plamenu nejprve sladké toasty, po zhruba půl minutě otočte a otáčejte takto ještě 3x. Pak je připravte na servírovací talíř.
4. Vytřete pánev od zbytků a dejte rozpustit 10 g másla. Vložte slané toasty a opékejte je ze všech stran, i z boků. Když jsou hotové, servírujte je na talíř.
5. Sladké toasty posypte moučkovým cukrem, zakápněte lžičkou medu a můžete podávat.
Poznámky
Na tento repcet můžete skvěle zužitkovat i starší chléb. Na sladký toast vyzkoušejte skořicový chléb nebo chléb s rozinkami. Slaný toast lze připravit i jako vegetariánský – místo šunky se skvěle hodí najemno nasekaná nať jarní cibulky.