Mimo sezónu v obchodech seženete rajčata většinou bez vůně a bez chuti. V takovém případě si můžete pochutnat na jejich sušené verzi, která obvykle nadchne i ty, kterým čerstvá rajčata jednoduše nechutnají. Jak si sušená rajčata připravit doma a do jakých jídel se hodí?
Kde se dají sušená rajčata použít?
Inspirujte se italskou kuchyní, která sušená rajčata používá v opravdu velkém množství různých pokrmů. Ve kterých?
- pomazánky (rozmixovaná nebo pokrájená)
- saláty (rajčata předem namočte, aby změkla)
- sendviče
- těstoviny
- rizota
- základ pro přípravu pesta
- náplň do listového těsta
- k pečenému masu
- do těsta při pečení chleba
- do nakládaného hermelínu
- do kuskusu
A výborně chutnají i jen sama o sobě!
Jak si rajčata usušit doma?
Rajčata spařte, sloupněte z nich slupku a pokud chcete proces sušení co nejvíce urychlit, odstraňte z nich také semínka. Rajčata položte na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte je olivovým olejem. Troubu předehřejte na 60°C, vložte do ní plech s rajčaty, nechte dvířka pootevřená a sušte cca 10 hodin. Usušená rajčata ponořte do oleje a skladujte v uzavřené sklenici.
Sušená rajčata v obchodech najdete bez příchuti nebo v kombinaci s různými bylinkami, jako je rozmarýn, česnek, bazalka nebo tymián.
Sušená rajčata (ne ty naložené v oleji) obsahují málo tuku a kalorií, jsou dobrým zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny A, B a C, sodíku a draslíku a obsahují antioxidanty, které chrání buňky lidského těla před předčasným stárnutím.