Připravte si závin z domácího těsta podle skvělého cukráře Josefa. Do náplně použijeme místo jablek hrušky s karamelem, což je doslova nebeská kombinace.
Ingredience:
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 10g kakaa
- 2 g skořice
- 2 g soli
- 25 g rozpuštěného másla
- 120 g vody
Karamel:
- 100 g cukru krupice
- 120 g smetany 33%
- 4 g mleté skořice
Náplň:
- 800 g hrušek bez jádřince
Na dokončení:
- 50 g cukru krupice
POSTUP:
- V míse smíchejte mouku, kakao, skořici a sůl, poté přidejte vodu a nakonec rozpuštěné máslo a vypracujte hladké nelepivé těsto. Párkrát s ním bouchněte o stůl, tím se zbavíte vzduchových bublin, zpružní se lepek a těsto přestane lepit.
- Těsto dejte na talíř, přikryjte fólií a nechte asi půl hodiny v pokojové teplotě odpočinout.
- Na karamel zahřejte ve větším hrnci cukr krupici a za občasného míchání na mírném ohni vymíchejte světlý karamel, který potom zalijte ve dvou až ve třech dávkách vařící smetanou. Přidejte skořici. Pracujte opatrně, abyste se nepopálili. Karamel nechte vychladnout.
- Odpočinuté těsto rozválejte na obdélník asi 40 × 30 cm na pomoučněném vále a nebo ploše stolu. Dávejte pozor, aby okraje nebyly silnější než střed těsta. Na takto připravený plát naskládejte plátky hrušek, polete hustým karamelem. Strany plátu vložte směrem dovnitř a poté jej celý zaviňte jako roládu.
- Opatrně položte na plech s pečicím papírem, potřete vlažnou vodou a posypte cukrem krupice. Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C asi 30 min.

