Tento nadýchaný provoněný slaný koláč podle receptu cukráře Josefa jsme měli možnost ochutnat a je to opravdová slast! Přidejte k němu jako přílohu nakládané okurky a máte skvělou večeři!
Těsto:
- 300 hladké mouky
- 180 ml mléka
- 10 g droždí
- 1vejce
- 50 g sádla
- 7 g soli
Náplň:
- 500 g kysané zelí
- 250 g uzeného masa
- 100 g syrových brambor
- 1 lžička majoránky
- pepř
- kmín
Na dokončení:
- 100 g balkánského sýru
- 25 g olivového oleje
- česnekový chilli dip
- 5 stroužků česneku
- 50 g oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky chilli
- 1 lžička javorového sirupu
POSTUP:
- Na těsto smíchejte všechny ingredience, které mají pokojovou teplotu a vypracujte hladké a nelepivého těsta. To přikryjte a v teplé místnosti nechte dobře nakynout. Těsto poté rozdělte na pomoučněném vále na osm až deset stejných dílků.
- Moravské uzené nakrájejte na malé kostičky, dejte do hrnce, přidejte zelí a koření a několik minut poduste. Nakonec přidejte jemně nastrouhaný brambor a zavařte.
- Jednotlivé kousky těsta lehce roztáhněte, dejte na ně náplň a dobře zabalte stejně, jako kdybyste dělali buchty. Odkládejte na plech s pečicím papírem spojem dolů.
- Lehce přitlačte, potřete olivovým olejem a posypte kousky balkánského sýra.
- Nechte nakynout a poté pečte při 220°C dozlatova.
- Na dip smíchejte drcený česnek s ostatními ingrediencemi A vymíchejte dohladka.
- Touto směsí koláče po upečení potírejte. Nejlépe chutnají ještě vlažné.