Máte chuť na něco sladkého a v ledničce je jen listové těsto, jogurt a ve spíži broskvový kompot? Pak se určitě pusťte do přípravy křehkých kapsiček, ze kterých se může stát pravidelný základ vaší snídaně.
Ingredience
- balíček rozváleného listového těsta
- 300 g konzervovaných broskví (nebo libovolného ovoce)
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 vejce
- 1 jogurt řeckého typu
- třtinový cukr
- moučkový cukr
- sušené levandulové květy
Postup
1. Listové těsto nakrájejte na 8 stejných kousků (obdélníků na výšku). Broskve pokrájejte na plátky.
2. V míse smíchejte med a škrob, přidejte broskve a obalte je. Obalené broskve vyskládejte na půlku každého kousku těsta tak, aby se dal přehnout. Okraje těsta kolem broskví potřete rozšlehaným vejcem, aby se těsto dobře spojilo.
3. Kapsičku uzavřu přehnutým těstem a vidličkou pomačkám kraje – jednak se kapsička hezky zavře, jednak vytvoříme ozdobný okraj. Propíchněte kapsičku ještě svrchu cca 4 krát.
4. Kapsičky vyložíme na plech s pečicím papírem, pomažeme je vajíčkem a posypeme třtinovým cukrem. Plech dáme ještě odležet do ledničky na 30 minut. Předehřejeme troubu na 200°C – tradiční pečení.
5. Pečeme 20-25 minut, taštičky jsou hotové když zezlátnou a nafouknou se.
6. Taštičky na talíři ještě posypeme moučkovým cukrem, který může být smíchaný s levandulovými květy, přelijeme lžící řeckého jogurtu a podáváme.
Poznámky
Listové těsto je lehké, křehké, kynuté těsto obsahující několik vrstev tuku. Na přípravu tohoto těsta je zapotřebí dvou druhů těst, které na konci procesu spojíme dohromady. Základními surovinami jsou mouka, voda, máslo, sůl, vejce, ocet. Vzniklý polotovar lze plnit různými nádivkami.