iMnam.cz
  • Mňam TV
    • Novinky
    • Pořady
    • Program
    • Jak naladit v TV?
    • Kariéra
  • Recepty
    • Recepty Josefa Maršálka
    • Předkrmy
    • Polévky
    • Saláty
    • Těstoviny
    • Maso
    • Ryby a mořské plody
    • Vegetariánské
    • Dezerty
    • Nápoje
  • Inspirace
    • Suroviny
    • Postupy při vaření
    • Novinky v gastronomii
    • Směry ve výživě
    • Vychytávky při vaření
  • Kuchyň
    • Testujeme za vás
    • Tipy pro hospodyňky
  • Zdraví
  • Soutěže
  • Škola vaření
    • Vaření
    • Pečení
    • Diváci se ptají
  • Hobby TV – to nejlepší pro Váš domov
  • Mňau TV – pro všechny milovníky zvířátek
  • Hobby Shop – nákupní galerie

iMnam.cz

  • Mňam TV
    • Novinky
    • Pořady
    • Program
    • Jak naladit v TV?
    • Kariéra
  • Recepty
    • Recepty Josefa Maršálka
    • Předkrmy
    • Polévky
    • Saláty
    • Těstoviny
    • Maso
    • Ryby a mořské plody
    • Vegetariánské
    • Dezerty
    • Nápoje
  • Inspirace
    • Suroviny
    • Postupy při vaření
    • Novinky v gastronomii
    • Směry ve výživě
    • Vychytávky při vaření
  • Kuchyň
    • Testujeme za vás
    • Tipy pro hospodyňky
  • Zdraví
  • Soutěže
  • Škola vaření
    • Vaření
    • Pečení
    • Diváci se ptají

Máslo nebo margarín, jaká surovina je lepší?

V potravinách čas od času narazíte na různé souboje. Tyto souboje jsou zapříčiněny lidmi, protože se dělí na dvě skupiny. Ta jedna dává přednost v soubojích potravině číslo 1, zatímco druhá skupina se přiklání na stranu potraviny číslo 2. K těmto soubojům patří i souboj mezi máslem a margarínem. Jaká surovina je zdravější? Na co se při výběru zaměřit? Nahlédněte na toto téma s námi.

Máslo vs margarín

Máslo je vyráběno především ze zakysané nebo sladké smetany. Je potřeba vědět několik faktorů o této surovině. Kdy můžeme máslo označit za opravdové máslo? Pouze ve chvíli, kdy obsahuje přibližně 85% mléčného tuku. Dále je nutné znát maximální hodnotu vody. Ta nesmí v másle přesáhnout hranici 20 %. V neposlední řadě musí mít máslo maximálně 2 až 3 % tukuprosté mléčné sušiny. Pokud bychom máslo porovnávali s margarínem, souboj by z pohledu složení a surovin prohrál. Jinými slovy je margarín zdravější. Proč si větší část lidí kupuje v supermarketech máslo?

Odpověď je snadná. Na máslo je člověk prakticky naučen už od samého dětství. Je to zapříčiněno jeho chutí. Ne každému chutná margarín. Tím, že je margarín zdravější a obsahuje jiné složení není chuťově srovnatelný s máslem. Na druhou stranu se dá na margarín zvyknout. Jen je potřeba ho konzumovat častěji. Mnoho obyvatel to však po pár dnech vzdá. Velké procento už margarínu nedává šanci již při druhém nákupu. Rozhodně si nemyslete, že je margarín náhražkou másla, protože tomu tak skutečně není.

Vše je o životním stylu

Pokud nemáte žádné zdravotní potíže nebo vám lékaři nezakázali vyřadit máslo ze svého jídelníčku, můžete jej tam ponechat. Jestliže vám lékař doporučil zdravěji jíst a více se hýbat, pak je dobré začít přemýšlet nad margarínem a máslo zcela vyřadit. To už bude záležet na vás. Jen vy sami víte, jak se cítíte. Dodržujete-li zdravý životní styl a konzumujete máslo, rovněž je dobré popřemýšlet nad tím, že byste jej nahradili.

Máslo nebo margarín, jaká surovina je lepší? was last modified: 19 ledna, 2021 by Miro Čenger
Miro Čenger

Mohlo by vás zajímat

Batáty

Co jsou antokyany a proč jsou fialově zbarvené potraviny zdravé?

Dítě s hamburgerem

Tyhle potraviny dávejte dětem jen velmi omezeně nebo raději vůbec

Pikantní suroviny, znáte některé z nich?

Zdravá asijská jídla můžete přenést i do České kuchyně

Silvestr

Velký silvestrovský speciál: S našimi recepty budete poslední den v roce za hvězdu

S námi naučíte děti jíst to, co jim nechutná!

Partneři

ZNÁTE Z TV

  • Tyto potraviny vám prodlouží mládí!

  • Proč zařadit kiwi do našeho jídelníčku

  • Recept: Připravte si domácí kandovaný zázvor

  • Tradiční jídla švédské kuchyně

  • Vaření

    Kvíz: Vyznáte se v technikách tepelné úpravy?

  • Domácí loupáky provoní váš domov! Pochutnejte si na této dobrotě

Tipy pro zdraví

  • Tyto potraviny vám prodlouží mládí!

  • Proč zařadit kiwi do našeho jídelníčku

  • Smutno_Veselo

    Cítíte se pod PSA? Máme pro vás 7 tipů, jak zahnat chmury!

  • Znáte tibetskou kefírovou houbu?

  • Jahoda

    5 jídel, která podpoří vaši imunitu: Chraňte se před těžším průběhem COVID-19

Mňam TV

Mňam TV

Provozovatelem televizního vysílání programu Mňam TV je společnost S & P Broadcasting a. s., se sídlem Dukelských hrdinů 976/12, 170 00, Praha 7, Holešovice, IČ: 04117310 („SPB“).

S SPB můžete kdykoliv navázat kontakt na shora uvedené adrese sídla nebo v běžné pracovní době na telefonním čísle: +420 736 102 018, případně na emailové adrese info@spbroadcasting.cz

Orgánem dohledu nad provozováním televizního vysílání programu Mňam TV je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Škrétova 44/6, 120 00  Praha 2, Česká republika, www.rrtv.cz

iMnam.cz

  • Novinky
  • Osobnosti
  • Jak naladit v TV?
  • Pořady
  • Program
  • Kariéra
  • Kontakt
Facebook Instagram Youtube Email

2021 © S&P Broadcasting a.s., Dukelských hrdinů 976/12, 170 00, Praha 7. Všechna práva vyhrazena.