V potravinách čas od času narazíte na různé souboje. Tyto souboje jsou zapříčiněny lidmi, protože se dělí na dvě skupiny. Ta jedna dává přednost v soubojích potravině číslo 1, zatímco druhá skupina se přiklání na stranu potraviny číslo 2. K těmto soubojům patří i souboj mezi máslem a margarínem. Jaká surovina je zdravější? Na co se při výběru zaměřit? Nahlédněte na toto téma s námi.
Máslo vs margarín
Máslo je vyráběno především ze zakysané nebo sladké smetany. Je potřeba vědět několik faktorů o této surovině. Kdy můžeme máslo označit za opravdové máslo? Pouze ve chvíli, kdy obsahuje přibližně 85% mléčného tuku. Dále je nutné znát maximální hodnotu vody. Ta nesmí v másle přesáhnout hranici 20 %. V neposlední řadě musí mít máslo maximálně 2 až 3 % tukuprosté mléčné sušiny. Pokud bychom máslo porovnávali s margarínem, souboj by z pohledu složení a surovin prohrál. Jinými slovy je margarín zdravější. Proč si větší část lidí kupuje v supermarketech máslo?
Odpověď je snadná. Na máslo je člověk prakticky naučen už od samého dětství. Je to zapříčiněno jeho chutí. Ne každému chutná margarín. Tím, že je margarín zdravější a obsahuje jiné složení není chuťově srovnatelný s máslem. Na druhou stranu se dá na margarín zvyknout. Jen je potřeba ho konzumovat častěji. Mnoho obyvatel to však po pár dnech vzdá. Velké procento už margarínu nedává šanci již při druhém nákupu. Rozhodně si nemyslete, že je margarín náhražkou másla, protože tomu tak skutečně není.
Vše je o životním stylu
Pokud nemáte žádné zdravotní potíže nebo vám lékaři nezakázali vyřadit máslo ze svého jídelníčku, můžete jej tam ponechat. Jestliže vám lékař doporučil zdravěji jíst a více se hýbat, pak je dobré začít přemýšlet nad margarínem a máslo zcela vyřadit. To už bude záležet na vás. Jen vy sami víte, jak se cítíte. Dodržujete-li zdravý životní styl a konzumujete máslo, rovněž je dobré popřemýšlet nad tím, že byste jej nahradili.