V Evropě razíme zásadu, že nejprospěšnější jídlo je sezónní. Čínská medicína doporučuje jednotlivé suroviny vybírat podle pěti elementů. Každý element odpovídá jednomu ročnímu období, přičemž léto je rozdělené na dvě části. Inspirujte se medicínou východu.
- Dřevo – JARO
K jaru se pojí dva orgány – játra a žlučník. V tomto období se doporučují konzumovat zelené a lehce stravitelné potraviny.
2. Oheň – POČÁTEK LÉTA
Léto se váže k ohni, stejně jako k srdci a tenkému střevu. Hodí se konzumovat hořké a červené potraviny. Ochlazují náš organismus a oheň „drží na uzdě“.
3. Země – KONEC LÉTA
Z orgánů sem patří slinivka, slezina, žaludek. Doporučují se jíst sladké pokrmy a jídla žluté a oranžové barvy.
4. Kov – PODZIM
Na podzim nastupují do centra pozornosti plíce a tlusté střevo. Jezte ostrá jídla, která ve vás rozproudí energii. Jsou také vhodné potraviny bílé barvy.
5. Voda – ZIMA
V zimě se zklidníme, zabalíme se do teplých svetrů. Máme si všímat především stavu našich ledvin a močového měchýře. Z chutí se doporučují slané, výrobky ze sóji, barva jídla modrá, černá.