Nebojte se přípravy čerstvých mušlí a běžte po hlavě do toho, výsledek stojí za to :-)! Mušle s máslovou a bylinkovou omáčkou jsou francouzská klasika, která nemůže chybět ve Vašem kuchařském repertoáru!
Ingredience
- 1 kg čerstvých mušlí
- 100 ml bílého vína
- 1 francouzská bageta (jako příloha)
- 30 g másla
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 5 cherry rajčátek
- 1 řapík řapíkatého celeru
- 1 snítka rozmarýnu
- 3 snítky tymiánu
- ½ hrsti listové petrželky
- olivový olej
Postup
1. Nejprve protřiďte mušle – všechny rozbité hned vyhoďte a ty co jsou otevřené, otestujte jemným zmáčknutím. Pokud se mušle zavře, je v pořádku a můžete ji použít. Ty, co se nezavřou, vyhoďte. Mušle očistěte od fousků.
2. Očistěte šalotku a česnek a nakrájejte je nadrobno. Omyjte cherry rajčátka a nakrájejte je napůl. Řapíkatý celer překrojte napůl, použijte jen zelenou polovinu a vložte do něj (jako do lodičky :)) snítky rozmarýnu a tymiánu a převažte provázkem.
3. V hrnci rozehřejte 4 lžíce olivového oleje, rovnou přidejte šalotku s česnekem a připravenou „bylinkovou lodičku“. Po chvíli restování přidejte cherry rajčata a pak mušle, podlijte bílým vínem, lehce promíchejte, přiklopte pokličkou a povařte 3-5 minut. Hotové budou všechny otevřené. Přidejte máslo, nasekané lístky listové petrželky a zamíchejte.
4. Mušle servírujte na talíř, přelijte je omáčkou a podávejte s francouzskou bagetou. Kdyby nějaká mušle zůstala po vaření zavřená, rovnou ji vyhoďte.