Jablka neodmyslitelně patří k podzimu. Jíme je rádi jenom tak – syrové, v kombinaci s jogurtem a medem nebo ve štrůdlu. Divačka Mňam TV, paní Svobodová z Jeseníku, nám poslala svůj oblíbený recept s jablky. A my musíme potvrdit, že je opravdu vypečený!
Ingredience
- ¾ hrníčku mouky
- ½ hrníčku ovesných vloček
- ½ hrníčku cukru
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky skořice
- ½ lžičky soli
- 125 g másla
- 4 jablka nakrájená na tenké proužky
- 3 lžíce másla
- Šťáva z ½ citronu
- 3 lžíce mléka
- ½ lžičky skořice
- vanilková zmrzlina
Postup
1. Na křupavý topping smíchejte ve větší míse mouku, vločky, ½ hrníčku cukru, prášek do pečiva, skořici, máslo a špetku soli a potom rukama propracujte, dokud vám nevznikne drobenka. Dejte ji do zakryté nádoby a nechte vychladit v ledničce.
2. V menší míse smíchejte 3 lžíce másla, 2 lžíce mouky. Poté přilijte citronovou šťávu, mléko, ¼ hrníčku cukru, skořici a promíchejte. Směsí přelijte jablka navrstvená do zapékací misky a navrch posypte drobenkou.
3. Pečte na 180 °C cca 30 minut, dokud povrch nezezlátne.
4. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou.