Espresso může být součástí nápojů, které významně pozvedne díky své bohaté chuti, nebo existovat jen tak samo o sobě a dát tak rozvinout své přirozené paletě chutí. Jednoduché základní rozdělení přináší nepřeberné množství dalších možností:
Espresso
Vysoce koncentrovaná káva, která je připravena speciálním strojem za použití vysokého tlaku, pomocí kterého je přes mletou kávu tlačena horká voda.
Double Espresso
Jak název napovídá, jde o dvojité espresso, v jednom šálku.
Short Macchiato
Machiatto v italštině znamená „zašpiněný“ a kávový nápoj zvaný Macchiato je označení pro espresso „zašpiněné“ kapkou šlehaného mléka.
Long Macchiato
Macchiato s větším obsahem vody a méně silnou chutí.
Ristretto
Ristretto je opravdu luxusní nápoj ze silného espressa s plnou chutí a hustou sirupovou konzistencí.
Long Black
Když se při přípravě espressa nechá voda přes mletou kávu téci déle, dokud se nenaplní větší šálek, mluvíme o přípravě Long Black.