Také se vám stalo, že jste koupili ten nejhezčí kus masa na řízek a nakonec z něj vzniklo něco, co se podobá pedešvi? Je to proto, že jste koupili nesprávný druh masa. Ve článku se dozvíte, jak udělat řízek, po kterém se oblíznete!
Z jakého masa se připravuje klasický vídeňský řízek?
Pokud si chcete pochutnat na pravém řízku, kupte telecí maso, naklepejte je natenko, obalte ho v klasickém trojobalu a smažte ho v ghí.
Každé maso chutná jinak. Je libo šťavnatější?
Co člověk, to jiná chuť. Někomu více vyhovuje sušší maso, jiný si libuje u šťavnatého masíčka. Šťavnatého řízku docílíte použitím stehenních kuřecích řízků nebo vepřové krkovice. Sušší budou kuřecí prsa nebo vepřové kotlety.
Mohu nechat maso uležet v trojobalu?
Poté, co maso obalíte do mouky, vajíčka a strouhanky, mělo by co nejrychleji jít na pánev. Pokud byste ho nechali odležet, může se stát, že strouhanka navlhne a bude se od masa oddělovat.
Na čem smažit řízky?
Používejte vždy kvalitní olej – slunečnicový, řepkový, ghí nebo sádlo.
Jak se zbavit přebytečného tuku?
Hned po usmažení položte řízky na bílé ubrousky, ty z nich vytáhnou velké množství tuku, který byste jinak zbytečně snědli. Bílé ubrousky použijte proto, aby barva z ubrousků řízky nezabarvila.
Dá se na řízky použít také zvěřina?
Pokud dostanete od známého zvěřinu a ptáte se, jestli z ní můžete připravit řízky, odpověď zní ano, maso se ale musí nechat uležet.
TIP: Jako obměnu můžete do trojobalu dát i celé stehno nebo kuřecí prso a maso potom upéci v troubě.