Potřebuje vaše tělo neodolatelně kalorickou bombu a přitom si chcete držet štíhlou linii? Skvělým tipem pro vás je sendvič připravený z libového „fitness“ bůčku se salátem a voňavými bylinkami.
Ingredience
- 300 g libového bůčku bez kosti a kůže
- 1 chléb focaccia
- 100 g čerstvé rukoly (nebo směs rukoly s polníčkem a šťovíkem)
- 100 g sušených rajčat v oleji
- 150 g sýra pecorino
- 3 stroužky česneku
- svazek čerstvého rozmarýnu
- olivový olej
- mořská sůl
- pepř
Postup
1. Připravte marinádu na maso – prolisujte česnek, otrhejte a nasekejte rozmarýn, zalijte čtyřmi lžícemi olivového oleje a doplňte špetkou soli. Bůček nakrájejte proti vláknu na velmi tenké plátky (nebo doklepejte paličkou) a nechte marinovat.
2. Na salát nachystejte do mísy rukolu, pokrájená rajčata (i s olejem, ve kterém byla naložená), případně přidejte ještě kapku olivového oleje a trochu soli.
3. Rozpalte pánev a zprudka opékejte plátky bůčku přibližně 3 minuty z každé strany.
4. Chléb focaccia překrojte podélně, pro křupavou chuť ho můžete z obou stran opéci na pávni jen tak bez oleje. Celou spodní plochu poklaďte plátky bůčku, přidejte hrst připraveného salátu s rajčaty, posypte sýrem nastrouhaným na hoblinky, přiklopte a můžete podávat.
Poznámky
Focaccia pochází z italského Toskánska a jde o pečený chlebový výrobek podobný pizze. Focaccia se ochucuje olivovým olejem, solí, někdy bylinkami, cibulí a sýrem. Kombinuje se i s masem. Může se použít jako příloha k jídlům, základ na pizzu nebo jako sendvičový chléb.