Lezavé počasí, mlha, která drobně padá, až máte za chvíli mokrý nos. A před vámi se z mlžného závoje noří stánek s pečenými kaštany. Cítíte tu nezaměnitelnou vůni, kaštany zahřejí zkřehlé ruce, ale i duši. Až přijdete domů, připravte jako překvapení tuto dobrotu vašim blízkým.
Jedlé kaštany jsou nejen výborné na chuť, mají také spoustu jedinečných zdravotních účinků. Obsahují spoustu minerálních látek, vitamíny A, B a C. Jíst by je měli také ti, kdo potřebují zbystřit mozek a také často trpí únavou. Nezpůsobují alergie a jsou bezlepkové.
Takto si připravíte jedlé kaštany:
- Na pánvi
Kaštany nejdříve pořádně omyjte a nechte oschnout nebo vysušte na utěrce. Potom každý z nich rozřízněte do kříže a dejte je na vyhřátou pánev se silným dnem. Takto připravované kaštany vyžadují vaši neustálou asistenci. Hlídejte je, jestli se nepřipalují a co chvíli je přehazujte. Hotové jsou, když začnou jemně syčet.
2. V troubě
Troubu rozehřejte na 180 °C, Kaštany (každý z nich předem naříznutý) vyskládejte na pečicí papír v jedné vrstvě. Pečte cca 15 minut, dokud se kaštany nerozvoní. Pravidelně je kontrolujte a dejte pozor, abyste je nespálili, chutnaly by nahořkle.
V obou případech kaštany oloupejte ještě dokud jsou horké, později to půjde ztěžka.
Kaštany jsou nejlepší čerstvé, případně je můžete použít na přípravu dalších jídel. Inspiraci najdete na následující straně: