Tradiční korejské fermentované zelí vám možná zachutná možná ne. Jeho chuť i vůně je totiž velmi specifická. Ale pokud jste milovníky gastronomie tak jako my, určitě do toho půjdete. Příprava je totiž velmi jednoduchá a za účinky, jaké má kimchi na naše zdraví, to určitě stojí.
Korejci kimči nabízejí jako přílohu téměř ke všem jídlům. Existuje nespočet různých receptů, každá provincie má ten svůj. Převládají recepty, ve kterých se používá čínské zelí. Právě od konce listopadu do poloviny prosince trvá „sezóna kimči“, Korejci ho v té době vyrábějí velké množství do zásoby. Dobrá hospodyně se v Koreji pozná podle toho, že umí připravit vynikající kimči. Možná bychom si měli vzít příklad a jíst víc kysaného zelí, které je také velmi zdravé.
Zdravotní přínosy kimchi:
- je nízkolalorické
- obsahuje probiotika, pomáhá trávení
- zvyšuje imunitu
- bojuje proti infekcím
- obsahuje velké množství vlákniny, snižuje pocit hladu
- snižuje riziko srdečních poruch
- obsahuje antioxidanty
- obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, vápník
Recept na kimči najdete na následující straně: