Poté, co koupíte několik kil luštěnin, neschovávejte je hluboko do příslušné poličky, ale udělejte jim čestné místo někde vepředu, tak, abyste na ně lehce dosáhli. Luštěniny nejíme ze dvou důvodů: právě kvůli tomu, že je nemáme v dosahu a také proto, že se bojíme, že jejich přípravou strávíme zbytečně mnoho času. Připravili jsme pro vás přehledný seznam luštěnin s informací, jakým způsobem a jak dlouho se upravují. Vytiskněte si ho a používejte ho jako tahák. A žádná další výmluva už nebude mít šanci! 🙂
Důležité upozornění – luštěniny při vaření nikdy nesolte, osolte je až když jsou uvařené.
Čočka – pokud nekoupíte předvařenou, tak běžnou čočku namáčejte 5-6 hodin. Poté ji v nové vodě vařte cca hodinu.
Fazole – namáčíme přes noc, potom je důkladně propláchněte studenou vodou. Vařte podle druhu fazolí. Nejkratší dobu se vaří malé bílé fazole (45 – 60 minut), dále fazole Mungo (namáčejí se 4- 8 hodin a vaří se 45 minut). Potom fazole adzuki (namáčejí se 3- 4 hodiny) a vaří se hodinu v tlakovém hrnci. Následují velké bílé a červené fazole (kolem 120 minut).
Soja – namáčí se 12 hodin, vaří se v nové vodě cca 1,5 hodiny
Hrách – půlený hrách předem nemusíte namáčet, namáčí se jen hrách celý. Půlený zelený hrách vaříme cca 40 minut, půlený žlutý hrách vařte 50 minut. Zelený hrách se máčí přes noc a vaří se cca 1,5 hodiny.
Cizrna – namočte na 8 hodin, potom ji vařte na mírném ohni cca 1 hodinu.