Nedaří se vám zdravě jíst? Špajz vám přetéká zdravými trvanlivými potravinami, jako je hrách, fazole, čočka, cizrna a soja, které marně čekají na svoji hodinku slávy? A než se tedy na ně dostane řada, tak už jsou daleko za datem trvanlivosti? Víme, kde se stala chyba a poradíme vám, jak to celé rozseknout a jak luštěniny začít vesele pravidelně konzumovat. A navíc vás to bude bavit. 🙂
Proč bychom měli luštěniny pravidelně zařadit do svého jídelníčku:
- mají velký obsah bílkovin
- obsahují velké množství vitaminů skupiny B
- obsahují vápník, fosfor, železo
- snižují hladinu cukru v krvi
- podporují trávení díky velkému obsahu vlákniny
- patří mezi hlavní potraviny vegetariánského a veganského jídelníčku
- konzumace luštěnin prospívá hubnutí, hodně totiž zasytí, a tak se po nich nemáte tendenci „dojídat“
- neobsahují téměř žádné tuky (výjimkou je soja a arašídy)
Jak můžete konzumovat luštěniny téměř ihned a bez práce?
Luštěniny se dají jednoduše naklíčit. Namočíte je přes noc do vody a pak je necháte v nakličovací misce klíčit jeden až dva dny. O tom, jaký pro nás mají přínos naklíčené luštěniny se dočtete ZDE.
Zařaďte do svého jídelníčku více luštěnin, více se dozvíte na následující straně.