Kimči je korejskou pochoutkou v podobě zkvašené zeleniny s kořením, která se v Korei podává ke každému hlavnímu jídlu. A to nejen kvůli chuti! Díky fermentaci je kimči bohaté na enzymy, které podporují správné trávení a tím i imunitní systém. Připravte si pořádné zásoby na celou zimu!
1. Připravte si perfektně čisté zavařovací sklenice o celkovém objemu 2 litry. 2. Budete potřebovat asi 1,5 kg zeleniny. Základem je čínské zelí a mladá cibulka.Ostatní zeleninu z receptu můžete přidat v libovolném poměru podle chuti. Všechnu zeleninu omyjte od hlíny, ale příliš jí nedrhněte. Mikroorganismy na povrchu zeleniny totiž odstartují fermentaci. 3. Zelí nakrájejte na nudličky a zbytek zeleniny dejte do mixéru. Přidejte čerstvé čili papričky, česnek a oloupaný zázvor a vše na drobno rozmixujte. 4. Smíchejte nakrájené zelí s nasekanou zeleninou, přidejte sůl, rybí nebo sójovou omáčku i cukr a pečlivě promíchejte. Nechte odpočinout při pokojové teplotě asi 2 až 6 hodin. 5. Směs rozdělte do čistých zavařovacích sklenic a nechte asi 2 až 3 centimetry volného prostoru navrchu. Sklenice zavřete a dejte je na tác. Nechte sklenice při pokojové teplotě asi 5 dní až 3 týdny bez otevírání, aby měla fermentace dostatek času pracovat. 6. Hotové kimči uchovávejte v lednici a podávejte zvlášť v mističce jako salát k hlavním jídlům.Ingredience
Postup