I když je mrkvový dort oblíbený především v Americe, pochází pravděpodobně z Francie. Roku 1827 totiž vyšla v Anglii francouzská kuchařka, The Art of French Cookery, ve které byl na něj uveřejněn recept. Vychutnejte si ho i vy v moderní podobě.
Ingredience:
- 280 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 150 g cukru
- 2 lžičky skořice
- 130 g slunečnicového oleje
- 3 vejce
- 200 g mrkve nastrouhané najemno
- 150 g ananasu v kompotu
- 150 g banánů
- 150 g vlašských ořechů
Na ozdobu:
- 600 g sýru Philadelphia
- 60 g moučkového cukru
- 1 lžíce limetkové šťávy
- kokos
- marcipánové mrkvičky na ozdobu
Postup:
- Smíchejte mouku s práškem do pečiva, cukrem, skořicí. Ve vedlejší míse promíchejte mrkev s rozmačkanými banány, ananasem nakrájeným na kousky, olejem a vejcem. Obě směsi smíchejte dohromady.
- Dortovou formu vyložte pečicím papírem a vlijte do ní těsto. Pečte cca 40 minut na 180 °C. Potom nechte korpus vychladnout.
- Na krém smíchejte sýr s cukrem s limetkovou šťávou do hladka. Korpus rozkrojte, pomažte krémem, sestavte a na závěr ho celý pomažte krémem a posypejte kokosem.