Steak nemusíte jíst pouze tradičním způsobem, tedy s bramborami a zeleninou, hezky naaranžovaný na talíři. Kuchař Luke Grunshaw z Mňam TV má pro vás recept na luxusní domácí sendvič po anglickém vzoru. Steak v něm použil místo klasického řízku. Takže hurá na výlet nebo na piknik.
Ingredience
- 1 steak z vysokého roštěnce
- 1 rustikální ciabatta
- 100 ml majonézy
- 30 g másla
- 2 stroužky česneku
- 1 citron
- 2 červené cibule
- 100 g polníčku
- 1 snítka rozmarýnu
- 2 lžíce dijonské hořčice
- balsamiko olivový olej
- sůl
- barevný pepř celý
Postup
1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka, která pak nechte zkaramelizovat na mírném plameni na dvou lžících olivového oleje. Do majonézy přidejte jeden nadrobno nakrájený stroužek česneku a vymačkanou šťávu z ½ citronu. K cibuli přidejte lžičku balsamika, nechte 2 minuty prohřát a vypněte plamen.
2. Ve hmoždíři podrťte pár kuliček barevného pepře a opepřete steak z jedné strany. Oloupejte stroužek česneku a potřete s ním druhou stranu steaku. Dejte rozehřát pánev s jednou lžící olivového oleje a máslem a steak opékejte 1 minutu z každé strany. Pak znovu obraťte a opékejte každou stranu ještě jednu minutu. Snítkou rozmarýnu steak potřete. Maso by mělo být hotové – medium (růžové uvnitř), dejte ho odpočívat na talíř a osolte ho.
3. Polníček přelijte jednou lžící citronové šťávy, jednou lžící olivového oleje, přidejte špetku drceného pepře a promíchejte.
4 .Bagetu rozřízněte na půl a obě vnitřní strany pokapejte šťávou ze steaku. Spodní část bagety natřete připravenou majonézou, přidejte polníček, plátky karamelizované cibule, steak pokrájený na proužky. Steak přelijte jeho vlastní šťávou. Vrchní část bagety potřete zevnitř dijonskou hořčicí, přiklopte a můžete zabalit s sebou, případně hned podávat.