Máte rádi brambory pečené ve žhavém uhlí? Pak určitě vyzkoušejte náš recept, jak tuto lahůdku připravit doma v troubě, protože chuť bude velmi podobná. Díky pečení v soli bude bramborová slupka propečená do křupava a vnitřek horký a měkký, že se bude rozpadat.
Ingredience
- 1 velká sladká brambora (cca 500 g)
- 3 kg mořské soli
- 100 ml zakysané smetany
- 100 g měkkého tvarohu
- 150 g čedaru
- ½ avokáda (ideálně měkčího)
- 1 grapefruit
- 3 lžíce nasekané pažitky
- 2 lžíce nasekaného kopru
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžíce semínek bílého sezamu
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
1. Rozehřejte troubu na 200°C. Do pekáčku vsypte vrstvu soli, položte bramboru a celou ji solí zasypejte. Pečte zhruba 1,5 hodiny do měkka.
2. Hotovou bramboru očistěte od soli, podélně nařízněte a opatrně rozevřete.
3. Avokádo oloupejte, zbavte jádra a nakrájejte ho na malé kostičky. Z poloviny grapefruitu vymačkejte šťávu k avokádu. Druhou polovinu grepu rozdělte na měsíčky – použijeme je k ozdobení.
4. Smíchejte tvaroh a smetanu s nasekanou pažitkou a koprem, osolte, opepřete a dejte stranou. Na pánvi opečte na sucho slunečnicová a sezamová semínka.
5. Do zapékacího pekáčku dejte tři lžíce olivového oleje, položte rozevřenou bramboru a vsypte do ní ¾ nakrájeného avokáda, pak posypte nahrubo nastrouhaným čedarem, přelijte olivovým olejem a dejte na 5 – 8 minut zapéct do trouby na 200°C, aby se rozpustil sýr (ideálně ohřev zvrchu, režim gril).
6. Když je sýr rozpečený, posypejte bramboru zbytkem avokáda, přelijte směsí tvarohu a smetany, ozdobte nasekanou pažitkou, slunečnicovými a sezamovými semínky, měsíčky z grepu a můžete podávat.
Poznámky
Nejčastěji se v soli pečou brambory, ale také ryby (plněné bylinkami) nebo kuře. Kuře můžete před pečením zabalit do alobalu a pak zahrabat do soli, aby nebylo tak slané. Nebo kuře položit na 1 kg soli a pak okrájet části, které se soli dotýkaly.