Listové těsto je vynikající základ pro přípravu různých slaných chuťovek, které jsou ideální jako malá svačinka nebo předkrm. Jeho křehkost a lahodná chuť se skvěle doplňují s různými náplněmi a dochucovadly. V tomto článku vám přinášíme pět jednoduchých receptů na slané chuťovky z listového těsta, které si můžete snadno připravit doma. Od pikantních šneků po plněné rohlíčky – vyberte si svou oblíbenou variantu a užijte si chutné dobroty plné harmonie chutí!
Pět jednoduchých receptů na slané chuťovky z listového těsta
Listové těsto je skvělým základem pro přípravu různých slaných chuťovek. Jeho křehkost a nadýchanost dodají každému pokrmu neodolatelnou chuť. Pokud hledáte jednoduché recepty na slané chuťovky, máme pro vás pět skvělých nápadů.
Prvním receptem jsou listové rohlíčky se sýrem a šunkou. Stačí rozvinout listové těsto, poklást ho plátky šunky a posypat strouhaným sýrem. Potom stačí těsto zrolovat do podoby rohlíčku a péct v troubě, dokud nezískají krásnou zlatohnědou barvu. Tyto rohlíčky jsou ideálním občerstvením na večerní oslavu či piknik.
Druhým receptem jsou mini quiche s rajčaty a bazalkou. Listové těsto se vyloží do malých košíčků na muffiny, které se pak naplní smetanovo-vaječnou směsí s nakrájenými rajčaty a nasekanou bazalkou. Quiche se peče v troubě dokud povrch nezezlátne. A voilà! Máte tu fantastické slané chuťovky, které si zamilují všichni milovníci sýra a bylinek.
Pikantní šneky a plněné rohlíčky – chutné dobroty pro každou příležitost
Pikantní šneky a plněné rohlíčky jsou skvělým způsobem, jak oslnit své hosty při každé příležitosti. Tyto slané chuťovky vyrobené z listového těsta jsou nejen chutné, ale také velmi jednoduché na přípravu. Stačí si jen vybrat oblíbenou náplň a nechat pečení udělat svou práci.
Pokud máte rádi pikantní jídla, pak vám určitě budou chutnat pikantní šneky. Stačí rozvinout listové těsto a potřít ho smetanovým sýrem s chilli papričkami. Potom stačí těsto srolovat do podoby šneků a péct v troubě, dokud nezískají krásnou zlatohnědou barvu. Výsledkem je křupavý sladkokyselý povrch s pikantním nádechem uvnitř – ideálním doplňkem pro večeři či párty.
Pro ty, kteří preferují méně ostrá jídla, jsou tu plněné rohlíčky. Opakujeme stejný postup jako u šneků – rozvineme listové těsto a potřeme ho například kečupem či rajskou omáčkou. Na to položíme vrstvu plátků šunky a sýra, případně můžeme přidat i nasekanou zeleninu podle chuti. Poté těsto zarolujeme do podoby rohlíčku a pečeme v troubě, dokud nezíská krásnou křupavost. Výsledkem jsou slané chuťovky s lahodnou kombinací šunky, sýra a dalších ingrediencí – skvělá volba pro rychlý oběd či lehkou večeři.