I tak malá země, jakou je Slovinsko, skrývá bohatství v podobě kulinářských specialit, které stojí za vyzkoušení. Ve slovinské kuchyni se mísí vlivy Rakouska, Itálie a Maďarska, ale pochutnáte si i na skutečně místních specialitách, přičemž vše bude připraveno poctivě a z čerstvých surovin. V sezóně od března do října se v hlavním městě Lublani koná každý pátek Odprta Kuhna (Otevřená kuchyně), kde ochutnáte slovinské speciality připravené tuctem místních restaurací přímo na ulici. Co byste neměli zapomenout ochutnat?
Žlikrofi: ravioli z Idrije
Idrije, je město v centrálním regionu Primorska, na západ od Lublaně. Idrije dala vzniknout národní pochoutce žlikrofi, které jsou obdobou raviol plněných tučným vepřovým masem, cibulí a bylinkami, jako jsou majoránka a pažitka. K žlikrofi se nejčastěji podává omáčka v podobě rozpuštěného másla s houbami nebo omáčka z jehněčího masa zvaná bakalca.
Od roku 2010 jsou Idrijski žlikrofi označeny chráněným označením původu.
Gibanica: dezert z Prekmurje
Prekmurska gibanica, je slovinský vrstvený dezert, který pochází z východní části země, Prekmurje. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších místních dezertů. Tato kalorická pochoutka je složená z křehkého těsta, které odděluje čtyři různé druhy náplní – makovou, tvarohovou, ořechovou a jablečnou. Sladkou tečkou je smetana. Recepty se mohou mírně lišit a do jablkové náplně mohou být například přidány rozinky, pokud se ale cukrárna od původního receptu odchýlí příliš, nesmí už dezert nazývat původním názvem.
Lokální pivo z údolí řeky Sávy a slovinské vinné stezky
Slovinsko je velkým producentem chmele a není proto překvapením, že se zde nachází značné množství pivovarů. Nejznámějšími značkami slovenského piva jsou Zlatorog a Union.
Většina vinné produkce je vypěstována a zpracována v západním regionu Primorska. Ochutnejte zejména místní bílá vína – ryzlink nebo sauvignon.