O tradiční portugalské kuchyni se říká, že je velmi bohatá a tím se většinou myslí – poměrně kalorická. Na portugalském venkově ani dnes není výjimkou chovat vlastní krávy a z celého zvířete zužitkovat maximum. Většina tradičních portugalských specialit proto zahrnuje různé druhy masa a zvířecích vnitřností. Nalijte si skleničku portského vína a pojďte si přečíst, co nesmíte zapomenout ochutnat v Portugalsku.
Cozido a Portuguesa
Tahle dušená specialita je zářným příkladem toho, že pro dokonalý pokrm můžete z masa využít opravdu všechno. Masová specialita obsahuje hovězí, vepřové, kuřecí a vnitřnosti z prasete, například jelita. V celém pokrmu sice najdete také kousky zeleniny, ale rozhodně není hlavní hvězdou a žádný vegetarián si na tomhle pokrmu zkrátka nepochutná.
Feijoada Trasmontana
Pokud nechcete explodovat, nejezte Feijoada transmontana ve stejný den jako předchozí specialitu Cozido a Portuguesa. Feijoada se připravuje z fazolí, ale nebylo by to správné portugalské jídlo, kdyby jste k nim nepřihodili navíc pár kousků masa. Jídlo vzniklo v době, kdy si chudí obyvatelé Portugalska nemohli dovolit vyhodit nic, co mohlo lidské tělo strávit. Proto nebuďte překvapení, pokud v talíři najdete prasečí ocásek, uši nebo koleno.
Bacalhau a Bras
Pro přípravu tresky existuje v Portugalsku bezpočet receptů. Jedním z klasických je příprava na pánvi spolu s cibulí a bramborami. Nakonec je přidáno vejce, pažitka a černé olivy. Tuto pochoutku si vychutnáte jen tak, nebo jako přílohu.
Pastel de nata
Může se stát, že po klasickém portugalském jídle složeného z jednoho z prvních dvou zmíněným pokrmů, vám na dezert nezbude místo. Nicméně byla by to škoda! Klasický dezert pastel de nata se vyrábí z listového těsta a žloutkového krému a je tak výborný, že vzít si jen jeden je téměř nemožné.
Autor: Eva Kožušníková