Ať už se chystáte chytat bronz na španělské pláže, za nočním životem do Madridu, nebo do Sagrady Família v Barceloně, nezapomeňte nasávat vůni a ochutnávat španělské kulinářské speciality. Španělsko si jednoduše vychutnáte všemi smysly! Které pokrmy nesmíte minout?
Gazpacho
Tato studená polévka je neskutečně osvěžující a na jihu Španělska v Andalusii si jí proto místní vychutnávají téměř denně. Základem jsou rozmixovaná měkká a zralá rajčata a okurky, olivový olej, sůl, pepř a česnek. Tvoří ideální kombinaci s tapas. A pokud by vám chyběla chuť masa, sáhněte po obdobě gaspacha, polévce salmojero.
Gambas al ajillo
Pokud vás při vchodu do tapas baru udeří do nosu silná vůně česneku, jste na správném místě. Podává se tady totiž další z klasických španělských specialit, krevety na česneku. Tento recept si navíc můžete jednoduše přivést z dovolené. Ke krevetám přihodíte na pánev pokrájený česnek, zelené chilli, olivový olej, trochu petrželky a máte hotovo!
Paella
Ve Valencii můžete ochutnat nový pokrm na bázi rýže doslova každý den v roce. Začít ale doporučujeme klasickou paellou, jejímž základem je kuřecí nebo králičí maso s rýží, doplněné fazolkami a rajčaty. Celý pokrm je provoněn šafránem.
Tortilla Española
Pár brambor, cibule, vejce a olivový olej. Z několika základních surovin vytvoříte tradiční španělskou omeletu Tortilla Española. Výborně chutná jen tak se solí, nebo s trochou choriza, šunky, špenátu, cukety… zkrátka čímkoliv, co najdete v lednici.
Churros
Pokud vám na dovolené dojdou zásoby tatranek a přepadne vás chuť na sladké, určitě ochutnejte španělské churros se skořicí nebo s rozpuštěnou čokoládou. Španělskou obdobu smažených koblížků najdete v každém správném pouličním stánku.
Autor článku: Eva Kožušníková