Doslovný překlad „bubble tea“ by mohl znít „bublikový čaj“. V Bubble tea ale rozhodně nenajdete bublinky, jako třeba v limonádě a v některých případech dokonce ani čaj. Kde se vzal a co vlastně obsahuje nápoj, který se stal světovým fenoménem?
Vznik Bubble Tea
Bubble Tea vznikl v 80. letech minulého století na Taiwanu a rozhodně se nejedná o starou tradiční recepturu. K vynálezu se hlásí hned několik čajových společností a nejčastější zmiňované jméno je asi Liu Han Chie z čajovny Chun Shui Tang.
Jeden z kouzelnějších příběhů vypráví o prodejci s malým čajovým stánkem umístěným před školou, který se snažil konkurovat velkým prodejcům a uspět s čajem s ovocnou příchutí a perlami tapioky právě u dětí, které se ze školy vracely.
Bubble tea se poměrně rychle rozšířil po celé Asii a spolu s odchodem asijských studentů na vysoké školy do USA se začal šířit také po kampusech vysokých škol v Americe a nakonec také do Evropy.
Z čeho se vyrábí?
Základem je čaj, ovocná šťáva, mléko nebo káva, přimíchány mohou být různé sirupy a nakonec to hlavní – perly tapioky. Tapioka je škrob z rostliny zvané maniok, je přirozeně bezlepková a do nápoje je přidávána ve formě kuliček – perliček.
Syrové tapiokové perly mají přirozeně černou barvu, ale najdeme i bílé nebo průhledné druhy. Perličky se uvaří v horké vodě, aby získaly jemnou konzistenci, poté se namáčejí do cukrového sirupu, zalijí se nápojem, může být přidán i led a vše se promixuje.
Jak chutná?
Tapiokové perly mohou být lehce sladké díky sirupu, ve kterém se po uvaření namáčí a jejich konzistence je žvýkačková. Chuť Bubble tea je ale ovlivněna spíše jen chutí nápoje a tapioka má na svědomí jen zajímavou konzistenci.
Do Bubble tea se mohou přidávat navíc i perličky plněné ovocnou šťávou a tapioka se může naopak zcela vynechat. Existuje zkrátka velké množství variant a chutí.
Je nápoj zdravý nebo ne?
U samotného nápoje záleží, jestli se jedná o čaj, šťávu, mléko nebo kávu. Jedná se o sladký nápoj, který obsahuje vysoké množství kalorií převážně z cukru. Samotné tapiokové perličky jsou nízkokalorické, ale opět se stávají kaloričtějšími po jejich namočení do sladkého sirupu. Podle některých výzkumů by navíc mohly obsahovat rakovinotvorné látky jako jsou polychlorované bifenyly. Jako vždy proto platí, všeho s mírou.
Zdroj: https://mic.com