Jste zvyklí si k večeři často mazat rozhlík taveným sýrem? Tak jste jako většina Čechů, kteří taveného sýru podle průzkumu snědí kolem dvou kil ročně. „Je to ta nejjednodušší večeře a člověk se jím rychle nasytí. Mažu ho často na chleba i svým dětěm,“ říká o taveném sýru paní Hana ze Znojemska. Tady jsou důvody, proč raději sáhnout po něčem jiném a dětem ho nedávat už vůbec.
1. Sýry neobsahují vápník, ani vitamíny
Reklamy se nám to sice snaží namluvit, tavené sýry ale vápník ani vitamíny neobsahují. Při výrobě se sýry zahřívají na teplotu kolem 120 °C, což snižuje výživovou hodnotu sýru.
2. Zbytečně moc sodíku a fosforu
Tavicí soli, které se přidávají do tavených sýrů, mají za úkol zajistit dobrou roztíratelnost sýrů. Jejich přidáním ale výrazně stoupne obsah sodíku a fosforu, které nejsou pro naše zdraví ideální.
3. Nenechte se nalákat velkým obsahem mléka
Tavené sýry procházejí velkým průmyslovým zpracováním. Výživové hodnoty použitého mléka jsou zanedbatelné ve srovnání s tím, čím nám tavený sýr škodí.
Tavené sýry se vyrábějí smícháním tvrdých a měkkých sýrů, přidáním vody, mléka a tavicích solí.
4. Jsou levné, a to něco říká o jejich kvalitě
K nákupu nás tavené sýry lákají také svojí nízkou cenou. Nenechte se ale nachytat. Možná právě ta svědčí o jejich nízké kvalitě.
5. Pozor na klamavé reklamy sýrů pro děti
Ani tavené sýry, speciálně určené pro děti, nejsou žádnou výjimkou a neobsahují o nic zdravější suroviny, než sýry určené pro dospělé. Pokud děti jedí hodně tavených sýrů, může se to odrazit na zhoršené schopnosti jejich organismu ukládat vápník, který je pro jejich zdravý vývoj nezbytný.