Pokud upečete větší množství koláčů nebo moučníků a dopředu víte, že je všechny nesníte, nejjednodušším řešením je zmrazit. Ušetříte si tím i váš čas. Stačí je potom v předstihu vytáhnout z mrazničky a koláč můžete rodině servírovat i když nebudete mít zrovna prostor na pečení čerstvého.
Co dělat, když vám zbyde větší množstí těsta?
Připravíte těsto a stane se něco nenadálého, třeba si vzpomenete, že jste u kamarádky zapomněli peněženku a musíte k ní jet přes celé město. Co potom se syrovým těstem? Překvapivě i to lze zmrazit. Stačí dodržovat určitá pravidla, k tomu vám pomohou lístečky, které nalepíte na zmrazený produkt a poznámka v zápisníku nebo lépe v kalendáři, která vám připomene, do kdy máte těsto zpracovat.
Kynuté těsto
Nejlepší a nejkvalitnější je samozřejmě čerstvé těsto, ale když není zbytí, dá se i kynuté těsto zmrazit. Musíte dbát na to, abyste ho v mrazničce nenechávali déle než dva týdny. Počítejte s tím, že po rozmrazení mu bude trvat delší dobu, než znovu vykyne.
Jaká těsta jsou k zmrazení nevhodná
Nikdy nedávejte zmrazit těsta piškotová, olejová nebo třená.
Co s koláči, vánočkou, mazanci
Pokud vám zbydou koláče nebo velikonoční mazanec, který víte, že byste nesnědli, můžete je schovat na později v mrazáku. Zabalte do neprodyšného obalu. Rozmrazte při pokojové teplotě do tří měsíců.
Jak správně zmrazit chleba a rohlíky se dočtete na další straně