Na začátku prosince se obchody plní vysokými nadýchanými bábovkami zvanými Panettone. Jedná se o tradiční vánoční pečivo původem z Milána, velmi oblíbené je také v Jižní Americe a postupně se dostalo i do dalších zemí. Nejčastěji se peče s kandovaným ovocem, rozinkami a citronovou kůrou. Můžete ale také sehnat třeba s čokoládou.
Ingredience:
- 4 lžíce vlažného mléka
- 1 kostka droždí
- 550 g bílé mouky
- 120 g cukru
- 250 g másla
- 5 vajec
- kůra z 1 citronu
- kůra z 1 pomeranče
- 100 g kandovaného ovoce
- 100 g hrozinek
- 3 lžíce rumu
- špetka soli
Postup:
- Nechte vzejít kvásek.
- Smíchejte máslo s cukrem do jemného krému.
- Vmíchejte kandované ovoce a kůru z pomeranče a citronu.
- Přidejte kvásek, potom postupně vmíchávejte 1 lžíci mouky sůl a jedno vejce.
- Hladké těsto přikryjte a nechte v lednici kynout přes noc.
- Hrozinky s rumem svařte a dál míchejte, dokud se do nich rum nevsákne.
- Těsto z lednice vyndejte a poté, co dosáhne pokojové teploty, zapracujte do něj hrozinky.
- Formu na panettone nebo bábovku vymažte olejem. Vložte do ní těsto, přikryjte a nechte kynout další hodinu.
- Pečte při 180 °C cca 40 minut.