Máslo patří mezi jednu ze základních surovin při přípravě sladkých dezertů. Jeho cena se ale v poslední době neustále zvyšuje a dosahuje svých rekordů. Na vině je zvýšená poptávka po másle po celém světě a jeho nedostatek. Naštěstí ale existují alternativy, které můžete použít místo másla ať už při vaření a pečení, nebo na namazání na pečivo. Dnes vám přinášíme inspiraci na suroviny, které můžete místo másla použít při pečení.
Olivový olej nebo jiný tuk
V první řadě každého napadne nahradit máslo v receptech jiným tukem. Při pečení se dají použít ztužené rostlinné tuky, které ale v poslední době nemají zrovna nejlepší pověst a navíc podstatně mění chuť výsledného receptu. O něco zdravější je použití olivového nebo jiného oleje v jeho přirozené podobě. Od obvyklého množství másla použitého v receptech odečtěte čtvrtinu a vyjde vám ideální množství oleje.
Řecký jogurt
Jogurt dodá pečivu šťavnatost, vlhkost, vláčnost, ale také bílkoviny a menší množství kalorií, než klasické máslo. Předepsané množství másla v receptech nahraďte poloviční dávkou řeckého jogurtu.
Podmáslí
Máslo můžete nahradit také poloviční dávkou podmáslí. A pokud nemáte podmáslí, jednoduše si jej vyrobíte. Do hrnku s mlékem přidejte jednu lžíci citronové šťávy a octa a nechte 5 minut odstát.
Jablečné pyré
Další možností, jak dodat pečivu vlhkost a to dokonce bez použití jakéhokoliv tuku, je jablečné pyré. Když použijete jablečné pyré místo másla, nahradíte tak částečně i trochu cukru a ve výsledku ušetříte velké množství kalorií. Množství másla uvedeného v receptu nahraďte stejným množstvím jablečného pyré.
Dýňové pyré
Pyré se dá kromě ovoce připravit a použít také ze zeleniny, například dýně. Kromě ušetřených kalorií dodáte do receptu vlákninu, vitamíny a draslík. Z množství másla předepsaného v receptu odečtěte jednu čtvrtinu a přidejte zbylé množství dýňového pyré. Skvěle bude chutnat například v kávovém koláči.