Máslo patří mezi oblíbené základní suroviny v české kuchyni. Jeho cena se ale v poslední době neustále zvyšuje a dosahuje svých rekordů. Na vině je zvýšená poptávka po másle po celém světě a jeho nedostatek. Naštěstí ale existují alternativy, které můžete použít místo másla ať už při vaření a pečení, nebo na namazání na pečivo. Dnes vám přinášíme recepty na výborné pomazánky bez másla.
Tvarohová pomazánka s česnekem
Tvarohová pomazánka patří mezi klasiku a můžete jí připravit na nespočet způsobů. Kromě receptu s česnekem můžete tvaroh smíchat například s různými druhy bylinek nebo sušeného koření. Jedná se o chutnou a dietnější variantu másla.
Suroviny:
- 150 g tvarohu
- trochu mléka na zředění
- 3 stroužky česneku
- sůl
- vlašské ořechy (možno vynechat)
Tvaroh utřete a pokud bude třeba, přidejte trochu mléka na zředění. Přidejte prolisovaný česnek, sůl a nadrobno nadrcené vlašské ořechy. Dochutit můžete také trochou majonézy.
Vajíčková pomazánka
Další klasickou pomazánkou je vajíčková. Opět existuje spousta variant její přípravy a můžete se tak inspirovat buď naším receptem, nebo najít ten váš rodinný.
Suroviny:
- 150 g pomazánkového másla
- 5 uvařených vajec
- 1 svazek pažitky
- 1 lžička hořčice
- sůl a pepř
Vidličkou rozmačkejte vařená vejce, smíchejte je s pomazánkovým máslem, nasekanou pažitkou a ochuťte hořčicí, solí a pepřem. Vajíčková pomazánka je výborná, obsahuje velké množství bílkovin a často chutná také dětem.
Pomazánka z uzeného tofu
Při výrobě pomazánek se můžete také zcela vyhnout mléčným produktům a připravit si pomazánku například z uzeného tofu.
Suroviny:
- 200 g uzeného tofu
- 100 ml vody
- 1 větší cibule
- sezamový olej
- sojová omáčka
- mořská sůl
Na pánvičce rozehřejte trochu oleje a dejte na ně zezlátnout cibulku. Poté přidejte tofu a vodu a chvíli povařte (stačí 5 minut). Vše rozmixujte a dochuťte sojovou omáčkou, solí, případně také česnekem nebo chilli kořením.