Na Velikonoce se tradičně pečou jidáše, buchty, mazance. Každý určitě vlastní nějaký z těchto osvědčených receptů ve svém kuchařském sešitě, který si opatrujete jako oko v hlavě. Letos koledníkům upečte skořicové rolky a uvidíte, jak budou nadšení.
Ingredience
- TĚSTO
- 200 ml vlažného mléka
- 1 lžíce instantního droždí
- 2 lžíce cukr krystalu
- 1 lžička soli
- 3 lžíce másla
- 1 velké vejce
- 700 g hladké mouky
- NÁPLŇ
- 100 g rozehřátého másla
- 50 g cukru
- 2 lžíce skořice
- POLEVA
- 300 g lučiny
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 2 lžíce mléka
Postup
1. Do hrníčku nasypte kvasnice, zalijte trochou vlažného mléka, pocukrujte, přikryjte a nechte vzejít.
2. Do mísy robotu vlijte mléko, kvasnice, cukr, sůl, máslo a vejce. Promíchejte a přidejte mouku. Až se
těsto nebude lepit na stěny, přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout.
3. Z těsta vytvořte velký obdélník. Potřete ho rozpuštěným máslem a posypte cukrem smíchaným se skořicí. Zarolujte.
Ostrým nožem vykrajujte jednotlivé proužky, 2 cm široké. Zakryjte a nechte kynout dalších 45 minut.
4. Předehřejte troubu na 160 °C. Jednotlivé dílky vyskládejte vedle sebe na pečicí papír. Pečte cca 25 minut.
5. Smíchejte lučinu s rozpuštěným máslem, cukrem a mlékem. Potřete polevou ještě teplé rolky. Podávejte ještě teplé.