Pokud jste v loňském roce chodili do kavárny na výběrovou kávu, 100% arabiku, buď ve formě cappuccina s perfektním latte art nebo ještě stylovějšího filtru, nejspíš jste byli in. Letos už si s tím ale rozhodně nevystačíte! Sociálními sítěmi se totiž nekontrolovaně šíří nové trendy v podobě zdravějších a hlavně barevnějších variant tohoto teplého nápoje.
Matcha Latte
Matcha je druh japonského zeleného čaje, který se připravuje zvláštní metodou. V nápoji jsou totiž konzumovány celé rozdrcené lístky čaje v podobě prášku. Díky svému vysokému obsahu vitamínů, minerálů a antioxidantů si tento čaj rychle získal oblibu po celém světě. Espresso je v klasické verzi jednoduše nahrazeno čajem a doplněno našlehaným rostlinným mlékem, nejčastěji mandlovým nebo sójovým.
Chaï Latte
Chaï má své kořeny v ájurvédské medicíně. Jedná se o směs černého čaje a koření, jako je skořice, hřebíček, zázvor, kardamon a šafrán. Díky povzbuzujícím a uklidňujícím účinkům se hodí ke každé příležitosti a obvykle je podáván oslazený cukrem nebo medem a doplněný kravským nebo rostlinným mlékem.
Zlaté mléko
Také zlaté mléko vychází z receptů ájurvédské medicíny. Jeho hlavní přísadou je kurkuma, zázvor a černý pepř smíchaný s rostlinným mlékem. Nápoj se konzumuje lehce vlažný nebo vychlazený.
Veganská horká čokoláda
S módou různých alternativních stylů stravování přišla také obliba veganského mléka a veganské horké čokolády. Kromě rostlinných mlék od sojového až po makové je do takové čokolády přidáváno navíc také koření v podobě pepře nebo třeba chilli.