Japonské pokrmy jsou slané, sladké, hořké, kyselé, svěží a zkrátka dokonalé! Dokáží to díky tajným přísadám, které mezi gastronomické hvězdy katapultují třeba i obyčejnou rýži. Přinášíme vám seznam pěti japonských ingrediencí, díky kterým vykouzlíte originální a neotřelé chuťové kombinace.
Sušené mořské řasy (nori) k vejcím na tvrdo
Sušené řasy jsou plné minerálních látek a jejich použití rozhodně nekončí u maki. Vyzkoušejte je třeba nalámat do misky a přes noc namočit v troše vody nebo sojové omáčky. Vzniklou hmotu vařte po dobu asi 5 minut na mírném ohni a přidejte trochu medu. Na takto připravené marmeládě si v Japonsku pochutnávají s vejci uvařenými natvrdo.
Nakládaný zázvor do zálivek salátů
Nakládaný zázvor je další z potravin, které si většina z nás spojí možná tak jen se sushi. Přitom z něj můžete vytvořit například i vynikající základ pro salátovou zálivku. Stačí rozmixovat s trochou sojové omáčky, olivovým olejem a rýžovým octem a originální ostro-sladká zálivka výborná k zelenému salátu je na světě. Stejně dobře se ale hodí i k bílé rybě vařené v páře.
Rýžový ocet k makrele nebo na vanilkovou zmrzlinu
Rýžový ocet má opravdu široké využití. Vezměte makrelu, posypte jí cukrem a solí a nechte marinovat asi 25 minut. Rybu omyjte studenou vodou, otřete utěrkou a uzavřete do sáčku spolu s rýžovým octem. Opět nechte naloženou asi 30 a vytřete do sucha. Po odstranění ochranné vrstvy kůže je ryba připravená ke konzumaci bez dalšího vaření. Rýžový ocet ale můžete použít také k přípravě karamelu. Jednoduše svařte několik kapek rýžového octa s cukrem a servírujte s vanilkovou zmrzlinou.
Wasabi brunch
Blýskněte se při příští víkendové snídani originálním pokrmem s wasabi. Stačí smíchat asi lžičku wasabi se zakysanou smetanou a směs nechat rozpustit na bramborách vařených v páře. Doplňte plátkem uzeného lososa.
Citrus junos do vitamínových koktejlů
Pro koktejl krásy, díky kterému budete mít pokožku jako dětskou prdelku, smíchejte mrkvovou šťávu s čerstvě vymačkanými pomeranči a citrusem junos. Přidejte vodu a kostky ledu a těšte se na výsledek.