TAKTO JEDNODUŠE NAKLÍČÍTE LUŠTĚNINY
Nejprve si kupte luštěniny nejlépe v bio kvalitě (ne v zahradnictví, ale v prodejnách se zdravou výživou). Loupané nebo půlené luštěniny nevyklíčí
- Luštěniny propláchněte ve studené vodě a na 12 hodin je ponořte do vody.
- Znovu propláchněte.
- Ke klíčení nepotřebujete speciální vybavení, stačí vám PET lahev. Do jejího dna udělejte malé otvory, menší než semínka. Ta do ní vložte a 2 – 4 krát denně je propláchněte vodou. Nechte klíčit v tmavé místnosti. Proces klíčení je u konce, když mají klíčky cca 2 cm. Propláchněte je a rychle spotřebujte, případně dejte do lednice, kde vydrží cca 2 dny
- Pozor na plesnivění a na tvorbu kořínků, taková semínka už nejezte
- Semínka nesmí být ponořená ve vodě (začala by brzy plesnivět), ani přeschnout
Použití klíčků:
- když do jídelníčku zařazujete nové potraviny, dávejte si nejdřív menší množství, aby si na ně organismus zvykl, to platí i u zdravých potravin
- jezte je samostatně
- nejlepší řešení je to nejjednodušší – klíčky posypte chleba namazaný máslem
- klíčky posypte svůj oblíbený salát
- naklíčenou cizrnu použijte na přípravu hummusu
- naklíčený hrách je výborný v pomazánce
- naklíčená hořčičná semínka doplní skvěle jako příloha grilované maso
- naklíčené mungo nasypte do hotové polévky
- aby se živiny v těle lépe vstřebaly, doporučuje se kombinace klíčků s olejem a kořenovou zeleninou
Nejčastěji používaná semínka ke klíčení:
- řeřicha, řepa, ředkvička, brokolice
- fazole, čočka, hrách, cizrna
- oves, pšenice, žito, quinoa