V LEDNICI
Jednoznačně nejjednodušším způsobem, jak bezpečně rozmrazit potraviny, je uložit je do lednice a počkat. Na úplné rozmrazení ale můžete čekat déle, než si možná myslíte. Rozmrazení malého množství jídla, například mletého masa nebo kuřecích prsou bez kosti, obvykle zabere celý den. Velké množství jídla, jako je celý krocan nebo šunka, k rozmrazení potřebuje dokonce až 24 hodin na každé dvě kila váhy.
Veškeré čekání je ale vyváženo výhodami. Největší z nich je, že potraviny rozmrazené v lednici nemusíte připravovat ihned, což se hodí zejména v případě náhlé změny plánu.
Kuřecí, rybí a mleté maso, které byly rozmrazeny v lednici, v ní mohou být uchovány další den nebo dva. Hovězí, vepřové, jehněčí a telecí maso (pečeně, steak nebo kotleta) mohou být po rozmrazení v lednici uchovány dokonce dalších 3 až 5 dní.
Další z výhod je, že pokud se rozmrazené jídlo rozhodnete vůbec nezpracovat a zachováte výše zmíněné bezpečné lhůty pro přípravu, můžete maso znovu zamrazit.
VE STUDENÉ VODĚ
Výhodou metody rozmrazování ve studené vodě, oproti výše popsanému rozmrazení v lednici, je její mnohem větší rychlost. Nevýhodou je ale naopak větší složitost.
Zmrazené potraviny uzavřete do sáčku a vložte do studené vody. Nikdy naopak nepoužívejte horkou vodu, která rychle zahřeje povrch potravin a umožní tím množení nebezpečných bakterií. Vodu je také nutné měnit přibližně každých 30 minut, aby zůstala dostatečně studená.
Malé množství (do půl kilogramu) zmrazeného masa nebo drůbeže, je za pomoci studené vody možné rozmrazit za méně než hodinu.
Rozmrazené potraviny je nutné je ihned tepelně zpracovat. Při náhlých změnách plánu, můžete jídlo po tepelné úpravě opět bezpečně zamrazit.
V MIKROVLNNÉ TROUBĚ
Nejspíš správně tušíte, že rozmrazování potravin v mikrovlnné troubě bude tou nejrychlejší metodou.
Abyste zabránili uvaření povrchu jídla, zatímco vnitřek je ještě zmrazený, zvolte na své mikrovlnce možnost „rozmrazit“ nebo snižte výkon na polovinu. Pokud rozmrazujete maso, drůbež nebo ryby, které je možné rozdělit na jednotlivé kusy, během rozmrazování je oddělte.
Potraviny rozmrazené v mikrovlnné troubě, je potřeba ihned poté tepelně zpracovat. Tepelně upravené potraviny samozřejmě můžete opět zamrazit.
JAK POTRAVINY NEROZMRAZOVAT
Možná můžete být v pokušení jednoduše vyndat potraviny z mrazáku a nechat rozmrznout v pokojové teplotě. Je to snadné a rychlé. Nicméně to nedělejte. Stejně tak potraviny nerozmrazujte ani v horké vodě.
Problémem obou zmíněných způsobů je teplota mezi 40 °C a 60 °C, která je ideální k množení bakterií a na kterou je povrch potravin zahříván příliš dlouhou dobu před jeho zpracováním. Tyto způsoby rozmrazování proto nejsou bezpečné.